Парламент - Латвия
Сеймът - парламента на Латвия

Латвийският парламент обяви Русия за „държава, спонсор на тероризма“, съобщава „Франс прес“. В декларация латвийските депутати заявиха, че действията на Русия в Украйна представляват „целенасочен геноцид срещу украинския народ“.

Парламентът в Рига призова и други държави да обявят Русия за „спонсор на тероризма“.

Европейският съюз трябва да обяви Русия за държава, спонсор на тероризма, заяви латвийският министър на външните работи Едгарс Ринкевич.

„Виждаме цялата бруталност на руските сили, които всъщност много приличат на ИДИЛ, която винаги сме наричали терористична организация“, заяви Ринкевич пред „Politico. „Нека наречем нещата с истинските им имена“, каза той.

Конкретният повод за решението на Латвия е руската атака над затвора за военнопленници в Еленовка, където загинаха десетки пленени украинци. Вижте повече.

Ринкевич заяви, че Европа трябва да удвои усилията си за изолиране на Русия.

Министърът също така призова за конфискация на руските държавни активи и за това страните от ЕС да ограничат издаването на визи за руснаци, с изключение по хуманитарни причини.

„Обществото трябва да усети ограниченията“, каза Ринкевич, като се аргументира, че мнозинството руснаци подкрепят политиката на Кремъл. „Ние осъждаме страни като Иран, Русия не е по-различна“.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук