Христо Иванов, Асен Василев и Кирил Петков
На снимката: Христо Иванов, Асен Василев и Кирил Петков. Снимка: БГНЕС

Шест партии влизат в 48-мото Народно събрание, като ГЕРБ-СДС води с около 3% пред „Продължаваме промяната“, а „Има такъв народ“ и „Български възход“ остават под 4-процентната бариера, показва ново проучване на „Маркет линкс“ за обществените нагласи.

Националното проучване е проведено сред 1020 пълнолетни граждани, в периода 30 юли – 5 август, като изследването е реализирано от „Маркет Линкс“ и финансирано от bTV.

Данните показват, че ГЕРБ-СДС ще бъдат първа политическа сила с 22,4% подкрепа сред хората, заявили, че ще гласуват. „Продължаваме промяната“ е на втора позиция, като за нея ще гласуват 19,1% от заявилите намерение да участват във вота. ДПС е трета политическа сила с 11,5% подкрепа при гласуващите, следвана от БСП с 10,9% в тази група. „Възраждане“ и „Демократична България“ са с много близки резултати – с подкрепа от съответно 8,4 и 8,3 % от заявилите, че ще гласуват на предстоящия на 2-ри октомври вот.

Кадър: bTV

Проучването също така отчита около и под бариерата от 4% за влизане в следващия парламент са „Български възход“ на Стефан Янев с подкрепа от 3,9% от заявилите, че ще гласуват, и ИТН на Слави Трифонов – с 2,8%.

Кадър: bTV

Групата на нерешилите за кого ще гласуват е 8,5% от гласуващите и 17% от всички анкетирани.

„Резултатите показват, че формирането на предизборна коалиция между „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ има много голям шанс да бъде първата политическа сила на изборите“, посочи днес социологът от „Маркет линкс“ Добромир Живков пред bTV. Той обаче подчерта, че отговор не може да бъде даден категорично, защото може да има и загуба на електорално доверие, ако се състави такава предизборна коалиция.

Ако са в коалиция, „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ ще съберат 26,2% от гласовете, което ги прави първа политическа сила, с около 4% повече от ГЕРБ.

Поотделно обаче „Продължаваме промяната“ събира 19,1%. а „Демократична България“ е с 8,3%, или общо 27,4%, сочат данните. Подобни изчисления винаги крият риск от неточности, но според данните на „Маркет линкс“ такова обединение едва ли ще повиши чувствително резултатите на двете формации.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук