Росен Христов
На снимката: Росен Христов

„В случай на необходимост сме готови да възобновим преговорите с „Газпром“, заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов в отговор на въпрос на брифинг в Министерския съвет днес, който се проведе след редовното заедание на правителството. 

„Както многократно заявих, в момента анализираме всички възможни канали за доставка на газ. „Газпром“ е един от възможните канали, който все още е на масата“, заяви министърът. Той обаче отбеляза, че за правителството в момента преговори с „Газпром“ не са приоритет, кабинетът се опитва да осигури количества газ през други доставчици. „Газпром“ ни е последният вариант, посочи министър Христов. Той допълни, че засега приоритетно е доставянето на LNG, азерски газ, както и други алтернативни доставчици.

Министър Христов съобщи, че на заседанието на кабинета днес е одобрено отпусакнето на заем в размер на 800 млн.лв. на „Булгаргаз“ с цел осигуряване на средства за закупуване на газ, както и за оперативни разходи. Това е част от програмата за стабилизиране на „Булгаргаз“, разработена в рамките на кризисния щаб и съответно ръководена от Министерството на енергетиката, посочи той. Вижте повече.

„Вярваме, че с тези средства дружеството ще може да посрещне непосредствените си нужди за разплащане със своите контрагенти през следващите месеци. Паралелно с този заем работим и за допълнително финансиране с частния банков сектор“, каза още Христов.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук