Държавата ще отпусне 800 млн. лв. заем на „Булгаргаз“. Това каза служебния министър-председател Гълъб Донев преди заседанието на служебното правителство. Условията, с които дружеството ще възстанови тази сума, ще бъдат определени с решение на Министерския съвет.

Това решение идва, след като Министерството на енергетиката в сътрудничество с Министерството на финансите, са изготвили план за финансово оздравяване на „Булгаргаз“.

Според Донев този заем ще стабилизира финансовото състояние на „Булгаргаз“ и ще гарантира сигурността на доставките на природен газ за предстоящия отоплителен сезон.

„Държавата не се ръководи с хаштагове, а с членове и алинеи, с изрядни и професионално подготвени юридически документи. Недопустимо е да се поставя под съмнение волята на България за присъединяване към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, още повече когато това се прави за предизборна употреба“, коментира още служебният министър-председател.

„Седмица по-късно мога да добавя още една задача, която е свършена от кризисния щаб в енергетиката – освен, че търси бързи и ефективни решения за гарантиране на доставките на природен газ, кризисният щаб ще има и задача да възстанови синхрона и добрата координация между институциите“, заяви Донев.

Министерският съвет прие проект на постановление за организация и подготовка на процеса на дейностите във връзка с присъединяването на България към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Това каза служебният министър на външните работи Николай Милков на брифинг след приключване на заседанието.

„Присъединяването ни към ОИСР е най-сериозното интеграционно усилие след присъединяването ни в ЕС и НАТО“, смята той.

Милков изтъкна и девиза на организацията – „По-добри политики за по-добър живот“.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук