Атанас Пеканов
На снимката: Атанас Пеканов

„Националният план за възстановяване и устойчивост и оперативните програми са ключов ресурс за страната ни, който ще ни помогне да извършим един сериозен скок в нашата икономика“. Това каза вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов по време на пресконференция в Министерския съвет, на която представи и приоритетите в работата си.

Пеканов съобщи, че по Механизма за възстановяване и устойчивост „трябва да изпълняваме нашите цели и да покриваме различни индикатори, да се справяме по-добре и чак тогава да получим финансов ресурс“.

В идните месеци пък предстои да се подготвят и стартират процедури на стойност 3,7 млрд. лева. „Поели сме ангажимент и отговорност за осигуряването на този значителен финансов ресурс и да го защитим. За да отключим тези средства, трябват много реални действия, за да знаем, че сме изпълнили договорените с ЕК ангажименти“, заяви Пеканов.

По думите му това са инвестиционни дейности и проекти от една страна, които трябва да стартират, за да помогнат на икономиката ни, но и да я направят по-устойчива, каквато е целта на плана.

Пеканов уточни, че предстои да се подготвят законодателни промени, които да ни позволят да изпълним 22-те законодателни мерки по второто плащане, обещани в рамките на тази година. „Целта на служебния кабинет в следващите седмици е да подготви тези процеси”, заяви вицепремиерът.

По отношение на първото плащане по Плана за възстановяване, което ще е на стойност 1,3 млрд. евро, са изпълнени 21 от общо 22 мерки, посочи той. За второто плащане вицепремиерът подчерта, че работата е доста по-сериозна. То включва 66 мерки, от които 22 са законодателните промени.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук