Кандидатът на левицата Алберто Фернандес спечели президентските избори в Аржентина на първи тур, сочат официалните резултати. С това беше сложен край на белязаното от криза управление на досегашния държавен глава Маурисио Макри.

60-годишният професор по право Фернандес получава 47.36% от гласовете, с което преминава прага за победа. Дясноцентристът Маурисио Макри има 41.22%. За победа още на първия тур бяха необходими 45% или 40%, но с 10% разлика от следващия кандидат.

Хиляди радостни привърженици на Фернандес пееха и танцуваха пред партийната централа в Буенос Айрес. „Това е страхотен ден за Аржентина“, каза той пред журналисти.

60-годишният Макри, чиято популярност рязко спадна през последната година, докато Аржентина се бори с рецесията и пазарните сътресения, заяви, че при гласуването се конкурират „визии за бъдещето“.

Вътрешното министерство на Аржентина заяви, че избирателната активност на изборите в неделя е била над 80%, след кампания, доминирана от тежката икономическа криза, засягаща втората по големина икономика в Латинска Америка.

Изборите идват на фона на високо напрежение в региона, при масови протести в съседните държави Чили и Боливия, както и наскорошни вълнения заради неравенството в Еквадор.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!