Лидерите на най-големите икономики в света – Г-20 подкрепиха налагането на минимална данъчна ставка върху корпорациите, съобщават световните агенции. Това стана след първия официален ден на форума, кояйто се провежда в Рим.

Целта е установяване на международни данъчни правила, за да не могат мултинационалните компании да избягват данъчно облагане чрез регистрирането си в офшорни територии.

Финансовите министри от групата на 20-те най-развити държави се споразумяха през юли за минимален корпоративен данък в размер на 15 процента.

Сделката е за по-малка минимална ставка от това, за което президентът на САЩ Джо Байдън призова първоначално, а именно 21 процента. Все пак Байдън изрази удовлетворението си.

„Тук на Г-20 лидерите, представляващи 80 процента от световния БВП, както съюзници, така и конкуренти, обявиха ясна подкрепа за минимална глобална данъчна ставка. Това е повече от обикновена данъчна сделка – това е дипломация за преоформяне на световната икономика и за изпълнение на обещанията ни към нашите народи“, написа той в „Туитър“.

Споразумението беше договорено в началото на октомври под егидата на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие от 136 държави, които дават 90 процента от световния брутен вътрешен продукт.

Минималният праг ще им донесе допълнителни приходи от 150 милиарда долара годишно.

На прицел са компании с оборот над 20 милиарда евро и рентабилност над 10 на сто. Този праг ще бъде намален до 10 милиарда след седем години. Целта на реформата е технологични гиганти като Гугъл, Амазон, Фейсбук и Епъл да не плащат символични данъци спрямо техните печалби, нараснали силно в условията на пандемията от Covid-19.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!