европейски пари и бюджет
Получаваме финансова помощ от ЕС за справяне с коронакризата

Планът за възстановяване след пандемията от коронавирус и следващия 7-годишен бюджет на ЕС ще бъдат във фокуса на европейските лидери на днешната видеоконференция.

На този етап разговорите изглежда ще бъдат трудни, заради противопоставянията между две групи държави, по отношение на възстановителния фонд.

Колко да са заемите

Според предложението на Европейската комисия, която подкрепи плана на Франция и Германия, от предвидените в него 750 млрд. евро, се очаква 500 млрд. евро да бъдат разпределени под формата на безвъзмездни средства, а останалите – на заеми.

На това съотношение се противопоставя т.нар. „пестеливата четворка“ – Австрия, Нидерландия, Швеция и Дания, която смята, че делът на заемите трябва да е по-голям.

Разногласия има и по други въпроси като собствените ресурси и отстъпките за някои страни членки.

„Предстои много работа“

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел подчерта в изпратената до лидерите покана за заседанието във вторник, че предстои много работа, за да се постигне съгласие и за плана, и за 7-годишния бюджет на общността.

„Срещата трябва да е ключова стъпка към споразумение, което да бъде постигнато на следващата физическа среща“, заяви Мишел.

Очаква се тя да бъде през юли.

Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард ще информира европейските лидери за икономическата ситуация.

Свързана новина:

ЕС няма да обеднее след излизането на британците (графика)

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!