Лилана
на снимката: Лиляна Деянова - Лилана

Показно арестуваната Лиляна Деянова – ЛиЛана се оказа с неясно обвинение, след като лежа месеци в ареста и бе обвинена за близост с бизнесмена Васил Божков. Тя получи от съда фактическа реабилитация, след като не само бе освободена от ареста, а и паричната й гаранция бе отменена.

Прокуратурата обвиняваше Деянова, брат й Александър и още петима души, че са престъпна група, която незаконно е усвоявала европейски средства по програма „Иновации и конкурентоспособност“.

Обвинението е за над 2,7 млн. лева в периода от 2016 до 25 април 2020 г.

В края на миналия месец обаче спецсъдът върна на прокуратурата делото, тъй като е открил пропуски в обвинителния акт.

Една от забележките на съда е, че е неясно за какво точно е обвинен един от подсъдимите – Петър Марчоков, прокуратурата не е посочила никакви факти за негови действия, които да го правят част от престъпната група.

С връщането на делото са отменени и гаранциите на подсъдимите и те вече са на свобода срещу подписка.

Преди това Лиляна Деянова и Мартин Димитров бяха с 40 000 лв. гаранция, а Александър Деянов с 50 000 лв. (бийтбоксърът отказа да плати и искаше да влезе в ареста в знак на протест), Петър Марчоков – 10 000 лв., Александър Ангелов и Максим Ботев – по 5000 лв., Ася Йочева – 1000 лв. Сега те са с най-леката мярка – „подписка“.

Отменена е и забраната им да напускат страната.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!