България е напълно готова не само логистично и технически, но и от гледна точка на политическите ангажименти за българското председаталество на Съвета на Европейския съюз. Това обяви министърът за европредседателството Лиляна Павлова.

„Бъдещето на Европа и младите хора, сигурност и миграция, европейската перспектива пред Западните Балкани и дигитална икономика са четирите ни приоритета за ротационното председателство което ще поемем за шест месеца”, коментира Павлова.

Ремонтите на НДК и Резиденция Бояна са завършени. Останали са само довършителни дейности. Вече е готов и уебсайтът за Председателството, допълни министърът пред БНР. По думите на Павлова сайтът е много интерактивен и модерен. Той ще дава на живо повечето от предаванията, така че има възможност за жива връзка.

„Готови сме с експертно-аналитичната част, която е съществен елемент от подготовката. Поемайки председателството на Съвета, всъщност ние поемаме и 300 спомагателни органи на Съвета – комисии, различни групи, които председателстваме с председатели, заместник-председатели във всички сфери и области на секторните политики, с които се занимаваме и които имаме в общоевропейския контекст и дневен ред. Важна е експертизата там. Инвестирахме изключително много не само в обученията на тези 1500 човека, които са, бих казала, нашата армия, нашите експерти”, посочи Павлова.

Мога да кажа, че първият успех на Председателството е факт, преди то да е започнало – успяхме да защитим темата за Западните Балкани, за включването на европейската перспектива за Западните Балкани, и темата за свързаност високо в общоевропейския дневен ред. Но по-големият успех е, че получихме признанието и подкрепата, а най-вече и убедихме нашите партньори и големите, държавите донори, лидерите в Европа, че това трябва да бъде дългосрочен приоритет и след България да продължи и по време на естонско, румънско и т.н. председателство, за да имаме реален успех. За 6 месеца ние не можем да постигнем големи решения от типа на присъединяване, но е важно да влезе в дневния ред, да поставим рамката, допълва министърът.

Откриването на Българското Председателство на Съвета на ЕС ще бъде на 11 януари.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук