Ла манш, Франция, Великобритания

Великобритания даде на Франция 48 часа, за да се откаже от претенциите си за квотите за риболов, като ги нарече несправедливи. Министърът на външните работи на Обединеното кралство Елизабет Трас заяви това в интервю за Sky News. Тя заплаши, че в противен случай ще активира механизъм за разрешаване на спорове с ЕС.

„Французите постъпиха нечестно, това не е в съответствие с условията на търговското споразумение. Ако някоя от страните по търговско споразумение се държи нечестно, имате право да предприемете действия срещу нея и да поискате компенсаторни мерки. Точно това ще направим, ако французите не отстъпят. Този въпрос трябва да бъде решен в рамките на следващите 48 часа“, заяви ръководителят на Министерството на външните работи.

На 27 октомври Франция заяви, че е готова да наложи санкции на Обединеното кралство във връзка с ескалиращия спор за лицензите за риболов. Париж твърди, че френските рибари са получили два пъти по-малко разрешителни за риболов във водите на Джърси, отколкото са поискали. Французите възнамеряват да наложат санкции на Лондон от 2 ноември, ако британската политика в областта на риболова не бъде променена. Те включват по-строги правила за вноса на стоки от Обединеното кралство във Франция, както и забрана за разтоварване на морски дарове от британски кораби във френски пристанища, и евентуално енергийни мерки, свързани с електроснабдяването на Нормандските острови.

Лондон обеща адекватен и внимателно обмислен отговор на санкциите, ако те бъдат наложени. Британската страна заяви, че спазва изцяло споразуменията с ЕС и е одобрила 98% от молбите, подадени от рибари от ЕС, които искат да ловят риба във водите на Обединеното кралство.

Европейската комисия призова страните да разрешат спора възможно най-скоро.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!