Британският премиер Борис Джонсън и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен
На снимката: Британският премиер Борис Джонсън и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен

Британският премиер Борис Джонсън заяви в събота, че иска „прагматизъм и компромис от всички страни“, за да разреши спор с Европейския съюз относно търговията след Брекзит в Северна Ирландия.

Джонсън „изрази увереност в позицията на Великобритания“ по поставения от френския президент въпрос, след като европейските лидери призоваха Великобритания да „изпълни договореното“ в сделката за Брекзит. За пореден път Джонсън демонстрира незачитане на подписаните договорености с Брюксел.

Малко по-рано през деня ръководителите на Европейската комисия и Европейския съвет, Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел, заявиха, че има „пълно единство на ЕС“ относно необходимостта да „приложим това, за което се договорихме“.

Раздорът около т. нар. Протокол за Северна Ирландия, договорен отделно от споразумението за развод за Брекзит, предизвика демонстрационната среща на върха на Г7 в Корнуол.

„Таймс“ съобщава, че президентът Джо Байдън е наредил на американски дипломати да укорят Лондон за заплаха за мира в провинцията на Обединеното кралство, като не осъществява гранични проверки. Макрон също не пожали Обединеното кралство. Той заяви, че „не е сериозно да искаме да преразгледаме през месец юли това, което финализирахме след години на работа през декември“.

„Вярвам в силата на договорите. Вярвам в сериозността. Нищо не подлежи на предоговаряне. Всичко е приложимо“, каза той в Париж в четвъртък.

Великобритания нееднократно призовава за по-голяма гъвкавост и прагматизъм от ЕС, предвид белязаното от насилие минало на Северна Ирландия и нейния крехък настоящ мир.

Според протокола трябва да се извършват проверки на стоки, пристигащи в Северна Ирландия от останалата част на Великобритания – Англия, Шотландия и Уелс. Това е за да се избегне влизането на неконтролирани стоки в европейския единен пазар и митническия съюз, които Обединеното кралство напусна тази година, чрез съседката на Северна Ирландия, държава членка на ЕС.

Но пробританските юнионистки общности в Северна Ирландия са против протокола. Те твърдят, че проверките забиват клин между провинцията и останалата част на Великобритания.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!