Лондон, българи

Месеци преди крайния срок за кандидатстване за уседнал статут на гражданите на ЕС се предлагат финансови стимули да напуснат Обединеното кралство , съобщава „Гардиън“.

От 1 януари гражданите на ЕС тихомълком са били добавени към правителствената схема за доброволно връщане, където се предлага финансова подкрепа като насърчение за завръщане в страната им на произход, се казва в публикацията на авторитетното британско издание.

Плащанията могат да включват полети и пари за преселване до 2000 британски лири. Схемата е предназначена да помогне на някои мигранти във Великобритания да напуснат доброволно.

Хора, работещи в помощ на уязвими граждани на ЕС във Великобритания, заявяват, че предлагането на пари за завръщане у дома противоречи на изявления на правителството, че прави всичко възможно, за да насърчи хората да се регистрират  и да получат уседнал статут. Крайният срок за европейците, живеещи във Великобритания, да кандидатстват за тази схема е 30 юни.

Бенджамин Морган, който ръководи проекта за правата на бездомните в ЕС в Центъра за обществен интерес, заявява пред „Гардиън“:

„От нашата работа става ясно, че някои от най-уязвимите граждани на ЕС тепърва ще решат статута си. Бариерите пред кандидатстването и закъсненията при вземането на решения в Министерството на вътрешните работи остават значими фактори.“

Говорител на Министерството на вътрешните работи обяснява, че някои хора могат да изберат да не получат статут  и  да не желаят да останат във Великобритания след крайния срок. Затова от министерството са уведомили с писма заинтересованите страни, гражданите на Европейското икономическо пространство, които желаят да напуснат Обединеното кралство могат да бъдат подпомогнати.

Новината идва след като проучвания  на Съвместния съвет за благосъстояние на имигрантите показват, че хиляди ключови европейски работници рискуват да загубят законното си право да останат във Великобритания.

Докладът предупреждава, че хиляди европейски граждани, заемащи в оммента ключови позиции в сектора на социалните грижи, както и в строителството, производството и селското стопанство, са изложени на риск да загубят своите права.

„Ако дори малка част от очакваните жители на ЕИП + (ЕС, ЕИП и Швейцария) не успеят да кандидатстват навреме, десетки хиляди ще загубят статута си за една нощ“, се посочва в доклада.

Сред заключенията е, че без спешни действия секторът на социалните грижите вероятно ще бъде унижожен.

Докладът призовава за незабавно удължаване на крайния срок за кандидатстване за уседнал статут. В него се посочва още, че работниците в индустрии с лоши условия, ниско заплащане и несигурни договори като социалните грижи, строителство и селско стопанство са особено изложени на риск. Тези, които не могат да кандидатстват навреме, ще бъдат обект на мерки, включително задържане и отстраняване, и могат да останат без работа, квартира или възможност да шофират.

Според министъра на имиграцията Кевин Фостър докладът е подвеждащ, изготвен е на базата на мнението на малко хора и не представя реална картина на ситуацията

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!