договор за сигурност

Британският министър за Брекзит Дейвид Дейвис предложи нов договор между Великобритания и Европейския съюз, който да гарантира, че връзките относно сигурността няма да бъдат засегнати от Брекзит, а гражданите ще бъдат защитени от престъпност и терор.

Съобщението дойде, след като Лондон бе засегнат от петия атентат само в рамките на тази година,  след като самоделно взривно устройство избухна на метро станция „Парсън Грийн” в разгара на сутрешния час пик в петък.

Именно нападението стана повод Дейвис да се обърне към Брюксел с думите, че е от интерес и за двете страни да продължи тясното сътрудничество между тях, за да се помогне за запазването на сигурността на гражданите.

Департаментът за напускане на Европейския съюз (DExEU) изготви предложения за новия договор, за да даде правна подкрепа на разузнавателните, правоприлагащите и наказателноправните партньорства след 2019г. – крайният срок за преговорите по излизането на Великобритания от Общността.

Отделът добави, че ще публикува документ, в който се призовава за всеобхватен модел за сътрудничество между Обединеното кралство и ЕС, отразявайки, че британските оперативни процеси и системите за обмен на данни са уеднаквени в съответствие с тези на ЕС и неговите държави-членки.

Департаментът добавя, че в лицето на все по-нарастващите и все повече трансграничните заплахи Великобритания иска да продължи и да засили този тип сътрудничество и да постигне съгласие за нова рамка за продължаване на работата.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук