кметове

Повече от 700 кметове от цяла Каталуния се събраха в Барселона в събота, за да изразят подкрепата си за планирания референдум за независимост, който Мадрид обяви за незаконен.

По-рано през седмицата испански прокурори призоваха тези кметове на разпит и ги предупредиха, че ако те помогнат за подготовката за гласуването, насрочено за 1 октомври , те биха могли да бъдат арестувани и обвинени в гражданско неподчинение, злоупотреба с длъжност и злоупотреба с обществени средства.

Премиерът на Испания Мариано Раджой призова за завръщане към „рационалността и законността” и обеща да блокира гласуването.

„Единственото, което искам от кметовете е, те да спазват закона и да не участват в нелегален референдум”, обяви Рахой.

Социологическите проучвания показват, че малцинство от каталунците искат независимост, но мнозинството иска просто шанс да гласува по въпроса.

От своя страна кметът на Барселона Ада Колау, който постигна споразумение с каталунското регионално правителство, за да позволи гласуването в града, критикува реакцията на Мадрид.

„Позорно е, че имаме правителство, което не е в състояние да води диалог и вместо това се посвещава на преследването и сплашването на кметове и медиите”, обяви Колау.

Досега 740 от общо 948 общински лидери заявиха, че ще позволят общинските пространства да бъдат използвани за референдума, според Асоциацията на общините за независимост (AMI).

През последните дни испанската полиция е отправила заплахи към няколко печатници и вестници, които печатат листовки и публикуват информация за референдума.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук