глиган

Този 10 декември ще бъде помнен дълги години. Особено Илия Димитров. Той повалил глиган. На пръв поглед нищо странно в това. Все пак той е ловец, с много опит, и е член на дружина „Тополово“ от състава на ЛРС-Асеновград. Оказало се, че глиганът е вторият по големина трофей за всички времена в България, оценен със 150.34 т. по CIC.

“В ранини се отправихме към ловището ни в местността ,,Кутела” и след обстойния инструктаж тръгнахме към мястото, което отлично познаваме – споделя ловецът. – Моята пусия бе край горския 6-7-метров широк път. Не след дълго дочух заядливото лаене на ловните ни кучета, които се опитваха да подкарат дивеча към нас. На него му омръзна да го тормозят, скочи, изгрухтя, подгони приближилите го кучета, а после с лек тръс се отправи към мен. По лая на гончетата разбрах как се движи. Вълнението ми нарастваше.

На 40-50 м от мен изскочи глиган

и на първата му крачка с един изстрел го отстрелях.

Неимоверно съм щастлив от тази слука с такъв невероятен трофей. Зная, че подобен е придобит в България преди много години и сега за втори път в страната ни има такъв. Успехът едва ли щеше да го има, ако на излета ръководител на лова не беше един от най-опитните ловци в дружината – Йордан Топалов. А също и неуморимите гоначи – Юсеин Метух, Юсеин Ходжаасан и Меджет Дурмуш.”

При последвалата оценката на трофея са установени впечатляващи показатели. Измерена е средна дължина на долните зъби 23.75 см и средна широчина –  35.03 мм., съобщиха от Съюза на ловците и риболовците в България.

Трофеят е изключително красив и при добавките за красота оценителите са дали максималния брой от 5 т. Няма присъдени точки за отбив за недостатъци.

У нас за всички времена е острелян само един по-добър трофей от дива свиня. Късметът е бил на страната на някогашния дългогодишен първи държавен ръководител Тодор Живков. Животното с трофей №1 за България е отстреляно през 1986 г.  в района на Карамуш, който сега е в рамките на ДЛС „Кормисош”.  Оценката му е 158.20 по СIС.

глиган
Ловецът Илия със своята гордост.

До 20 декември 2022 г., когато стана ясна оценката на най-новия трофей, второто място заемаше  отстреляният през 1982 г. трофей  на тогавашния председател на Съюза ген. Христо Русков. Неговата оценка по СIС е 150.30 т.

Още любопитни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

38 КОМЕНТАРИ

 1. Следващият път, като се попочерпят убийците, които наричат себе си ловджии, да се гръмнат един друг. Не е, като да не се е случвало.

 2. Лов е имало и ще има докато свят светува с лов човекът е оцелял ,така че по кротко с коментарите

 3. Пламенчо мога дати кажа че лов или убийството на дивеч е само във България. Във коя държава има лов, дивеча е защитен несе убива. Мога дати кажа аз живея във Германия от много години. Тук във градове и села има много дивеч но ни кой не убива дивеч. Строго забранено е ако убиеш дивеч и те хванат доста скъпо щетие месото ще плащаш доста години. Ако като това животно на 99% процента и от 1 до 4 годинки затвор + солена глоба. Тук лисиците се разхождат междо хората при вечер никой неги закача. Дивеч несе разхожда междо хората но е строго забранено, лов на дивеч. Но България всичко е възможно и на 99% разрешено. Така че по спокойно тиго давай.

  • Нещо бъркаш. В цяла Европа се ловува. Преди да ръсиш простотии, се порови във форума и тогаз го раздавай отворко.

  • Гого,научи се да пишеш, срамота!
   С голямо самочувствие казваш ,че си в Германия, а правописа не го броиш,не ме карай да започвам с обидите!

 4. Гадни хорица са тия ловци, не възприемам за кеф да гониш невинни животинки и да ги убиваш пак за кеф. Някога хората са се хранили с лов, сега дивите животни са на изчезване заради ловците, а храната, която замества някогашния лов е в изобилие по магазините. Освен това убитото животно не става за ядене.

 5. Ей големи простотии се ръсят от неуки хора.Ловува се в цял свят.Четете!Едно от най-големите ловни изложения е в Залцбург.Да в Австрия.Ловец съм,посещавам го.Десетки хиляди също.Убийци не съм срещал.Лова е спорт ако не знаете.Това в магазина също е било живо животно.В природата има кръговрат,баланс.Образоване трябва

 6. Всички клетви се връщат на утрепките дето кълнат! Ловците са най-благородните хора и се грижат за природата и дивеча! Животните, които ядете от магазина не са имали никакъв шанс за живот, така, че се замислете кои са убийци!

 7. Добре, че от време на време тия умствено изостанали безделници се гърмят и помежду си. Никой нормален човек няма нужда от такива комплексирани нещастници. Как да им обясниш, че убиването на животни не уголемява късите пениси. Толкова по темата.

 8. Кеф за умствено ощетени от природата. Добре е, че от време на време се избиват помежду си. Никой нормално мислещ човек няма нужда от такива излишъци.

 9. 1во На всички е ясно че да ходиш да стреля по беззащитни животни е толкова мръсно и долно….като ти се стреля отивай в Украйна да видим колко сте смели…пияни дядовци злобни гърба ви,.всичко ви се пише и ще страдате вие и семейството ви заради вашата глупост,когато легне някой от семейството в болница да знаете че е специален подарък от някое животинче което сте отстреляли…смелчаги без топки..

 10. Браво на вас.Понеже спряхте да отглеждате питомни и започнахте да избивате дивите.Щом е Номер2 не ми го хвалете.

 11. И като го гръмнахте тоз трофей , достигнахте ли до оргазъм, нирвана, отвориха ли ви се чакрите или само устите и задниците ви се отвориха. Изживявате се като герои, но сте герои само в собствените си очи. Иначе сте същите прасета като трофея. Торби с лайна и паразити

 12. Учителят Беинса Дуно казва : Има три вида омразни професии – касапин, кръчмар и ловец. Живота е дар от БОГА и никой, по никаква причина няма право да го отнема.

 13. В Германия годишно се отстрелва огромно количество диви прасета и сърни. Същото е в Испания, Франция, Полша, Унгария, Румъния… Стотици хиляди диви животни. Месото се използва пълноценно в ресторанти, магазини и т. н. Сигурно е, че за изхранването на върлите противници на лова годишно се убиват варварски десетки милиони животни и птици.

  • И вас така да ви гръмнат ви пожелавам , първобитници комплексирани. Какво удоволствието може да ви доставя,да гръмнеш невинно животно? Неандерталци.

 14. Ние ловците целогодишно храним дивеча със собствени средства, а Вие, „природозащитници,“ девствени мъже и стари моми с какво допринасяте?

 15. Интересно, дали някой е изял и едно късче от този дърт нерез? Месото му надали става за ядене. Да беше го гръмнал тоя „храбрец“ с упойваща стреличка, да се снима с него и с „достойнствата“ му, па да го оставят жив да си пази стадото и да подобрява генофонда като се събуди!

 16. Като са много можещи в убиването, да идат да воюват срещу себеподобни, а не срещу беззащитно животно със снайпери, кучета, викачи, хранилки и т.н.

 17. Ловджийте са убивали за да изхранват семеиства,сега едва ли някой няма какво да яде за да убива,това са хора които изпитват удоволствие да убиват,просто са убийци

 18. На времето ловец е значело мъж способен да изхрани семейството си. Имал човекът лък, копие, брадва, лък – излизал горе долу наравно с глигана. Днес застава срещу бивните с автомат, оптика за дневно и нощно виждане и то на голямо разстояние от целта. Ако глиганът се засили срещу него, ще остави кафява диря след марковите си панталони

 19. По големи комплексари от ловците,не съм срещал! Лесно е с пушка в ръката! Ловът бил спорт! Абе като ловът е спорт и си спортист,спортувай нещо друго а не да убиваш! За мене ловът си е чисто убийство! Другата страна в „спорта“ е неравнопоставена! Ако глигана имаше възможноста да носи също пушка,е тогава щях да видя ловците как щяха да спортуват :)))))))!

 20. Като видях снимката, много се зарадвах.Помислих инстинктивно, че е застрелял Сашо Нереза от СДС-то,но после се усетих,че той е в Брюксел и няма как да го отстреля от такова разстояние.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук