Лойд Остин

Украйна се нуждае от нашата помощ днес. Но ще се нуждаят от нея и в бъдеще, когато войната свърши. Затова сме се събрали днес тук. За да заздравим арсенала на украинската демокрация. Това заяви министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин днес на срещата във военновъздушната база Рамщайн в Германия, на която присъстваха над 40 държави. Причината беше обсъждане на въпроса за укрепване на отбраната на Украйна.

Съединените щати и техните съюзници ще се срещат веднъж месечно, за да обсъждат отбранителните нужди на Украйна в борбата с нахлуващите руски войски.

„Днешната среща ще се превърне в ежемесечна контактна група за самоотбрана на Украйна. Контактната група ще бъде средство за нациите с добра воля да активизират усилията си, да координират помощта си и да се съсредоточат върху спечелването на днешната и предстоящите битки.“, заяви той след първата сесия на срещата на високо равнище по въпросите на оръжията.

На срещата бяха обявени конкретни стъпки. Германия обяви, че за първи път ще направи директна доставка на тежка бойна техника за Киев.

В началото на разговорите Остин заяви, че Вашингтон ще „премести небето и земята“, за да помогне на Украйна да спечели битката си срещу непровокираното нахлуване на Русия.

Междувременно германският министър на отбраната Кристин Ламбрехт обяви, че Берлин се е съгласил да даде зелена светлина за доставката на използвани зенитни танкове „Гепард“ (Cheetah) на Украйна.

“Това е точно от каквото се нуждаят за защита на въздушното им пространство от земята. Германия е готова да продължи подкрепата за смелата и важна битка на Украйна за свобода и мир”, заяви  Кристине Ламбрехт, министър на отбраната на Германия.

Остин похвали „важното решение“ на Берлин да достави 50-те зенитни системи и добави, че Канада също ще изпрати осем бронирани машини.

„Това е важен напредък. С всеки изминал ден виждаме все повече. Нямаме никакво време за губене. Трябва да се движим със скоростта на войната.“, каза Лойд.

Остин повтори също, че Вашингтон иска Русия да бъде отслабена във военно отношение, за да попречи на Москва да заплашва своите съседи. Германия обяви още, че обучава украински войници на своя територия.Военни експерти на срещата подчертаха, че решението на Германия е важно не защото може да преобърне хода на войната, а заради посланието, което Берлин изпраща по този начин.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук