Лозан Панов
на снимката: председателят на ВКС Лозан Панов

Днес председателят на ВКС Лозан Панов, заедно с другите представители на съдебната власт, беше изслушан в Народното събрание. Депутатите приеха доклада за дейността на съдебната власт без особени дебати. Подробности може да прочетете ТУК.

Лозан Панов разкритикува народните представители, че се внасят законопроекти под обществен натиск.

Законпроекти под натиск

Председателят на ВКС специално подчерта, че депутатите търсят експертното становище на върховните съдии, но когато те не подкрепят идеите им, игнорират мнението им. За пример даде атакуваните вече от ВКС в Конституционния съд изменения в Закона за съдебната власт, с които на членовете на ВСС бяха дадени т. нар. кариерни бонуси.

„Продължи тенденцията да бъдат внасяни законопроекти под натиска на общественото мнение и като реакция срещу конкретни съдебни актове“, констатира още Панов.

По думите му има и много съдии, които получават заплахи за издадени от тях присъди.

Панов заяви, че има „агресивна медийна среда към магистратите“.

„Колегите са подлагани на безпредецентни атаки. Много често координрани с извляниея и действия, включително на министъра на правосъдието. Крайната цел е да възпита покорство на магистратите и да бъде ликвидирана независимостта на съда. Съдийската колегия дори се включва в тези атаки“, каза Панов.

Делото „Полфрийман“

Като пример Панов даде предсрочното условно освобождаване на Джок Полфрийман.

Председателят на ВКС припомни, че съдийската колегия е препратила сигнал от политическа партия към Инспектората, който преди месец и половина стигна до решение за липса на нарушение.

Междувременно обаче съдиите издали присъдата, които Панов определи като безупречни професионалисти, са били обект на обществено недоволство, патриотични протести и т.н.

Въпреки че Панов изрази готовност да отговаря на въпроси, включително от министъра на правосъдието Данаил Кирилов, който бе в залата, председателят на парламента Цвета Караянчева обаче заяви, че вече е обявила край на разискванията.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук