Нови правила за влизане в Гърция са в сила от днес. Българите, тръгнали на почивка в южната ни съседка могат да влизат само през граничен пункт „Кулата“. В момента се допуска преминаване и през „Маказа“, но се очаква и този пункт да бъде затворен в посока Гърция.

„КПП Кулата работи в двете посоки. Естествено при попълване на необходимите електронни декларации. КПП „Илинден” е затворено на изход за туристи, на вход от Гърция към България работи. „Златоград” не работи и в двете посоки,” съобщи вътрешният министър Младен Маринов.

За туристи са затворени и граничните пунктове Ивайловград и Капитан Петко Войвода. Ситуацията се променя и вътрешният министър обеща гражданите да бъдат своевременно уведомявани при промени в режима на преминаване.

„Директорът на Гранична полиция там, който отговаря за гръцката граница е на место, така, че получаваме най-бързата информация през двустранните центрове, които имаме изградени там с гръцката страна и ще уведомяваме гражданите своевременно чрез външно министерство”, обеща Младен Маринов.

Сутринта на „Кулата-Промахон” нямаше опашка от леки автомобили. Образува се традиционната опашка от ТИР-ове. Въпреки това премиерът Бойко Борисов не изключи в следващите дни да се появят проблеми с придвижването.

„Ние искаме да държим хората, които ще пътуват информирани, защото с тези нови декларации по КПП-та могат да възникнат през следващите дни големи задръствания, затруднения”, заяви премиерът Борисов.

QR код на границата

От днес са в сила и новите изисквания, според които в страната се влиза само след предварително попълване на специален онлайн формуляр и получаване на QR код, въз основа на който някои хора могат да бъдат тествани за коронавирус на границата.

Липсата на QR код ще се санкционира, а отказалите PCR тест няма да бъдат допускани в страната.

Премиерът Борисов изтъкна отговорността на българите, когато пътуват в чужбина и не особеното им желание да спазват правилата  у нас.

„Колко дисциплинирани са българите, когато отиват в чужбина. Ние, когато казахме само информативна декларация на съвсем елементарните КПП-та, какъв шум беше. . Гърция въвежда електронно заявление всички чинно попълват, никой нищо не казва, като минат оттатък в Гърция плащат такси за магистралите, въобще счита им се за най-нормалното нещо”, коментира Борисов.“

Туристическият бранш

Туристическият бранш също се адаптира към новите правила. Агенциите също информират клиентите си за новите условия и помагат за попълване на онлайн формулярите. Според туроператори новите изисквания няма да откажат българите да почиват в Гърция.

„Нашите клиенти са информирани всички, съдействаме за попълване на тази онлайн форма, в началото са притеснени, но след това тръгват спокойни, защото имат нашата подкрепа. Надявам се и гърците да реагират адекватно тъй като българският туризъм за тях е доста важно перо, не мисля, че ще причинят неудобство при преминаването на границата. ..Хората, които са решили да пътуват в Гърция ще се съобразят с всичките изисквания да отидат на почивка там. ….Каквото и да се наложи не можем някой човек, който е решил да пътува в Гърция да го пренасочим към друга дестинация., казва Михаела Барболова – туроператор.“

 

Гърция в последните години се наложи като водеща дестинация за почивка на много българи. С 16 % е нараснал броят на българските туристи, предпочели да почиват в южната ни съседка за последните три години, сочат данни на туристическия бранш.

Според гръцки медии всеки ден само през Кулата минават най-малко 8 хиляди туристи от България.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!