Председателят на Върховния Касационен съд Лозан Панов поиска от президента Румен Радев, в качеството му на „арбитър” на трите власти и в съответствие с конституционните му правомощия да сформира комисия, която да разследва срещата на главния прокурор Сотир Цацаров с бизнесмена и издател Сашо Дончев и бившия член на ИБ на БСП Георги Гергов.

„Действията на главния прокурор пораждат основателни съмнения за дефицит, а защо не и за липса на правова държава. Без съмнение е, че това ще доведе до делегитимиране на една ключова държавна институция, каквато е прокуратурата. Нещо повече. След обявяването на срещата от единия от участниците, последвалите действия от страна на прокуратурата и неустановената истина за състоялия се разговор водят до възникването на основателни съмнения в обществото за съществуване на опасност оплакалият се от злоупотреба с власт гражданин да стане обект на репресивен реваншизъм“, пише Панов.

Преди няколко седмици Висшият съдебен съвет отказа да проверява случая, а тезата на главния прокурор е, че той не е нарушил закона, защото участниците в срещата не били нито криминално проявени, нито обвиняеми.

Миналата седмица, по сигнал на инспектората към Висшия съдебен съвет е започнала проверка, но както посочва до президента председателят на Върховния касационен съд, „за съжаление проверката и доказването на фактите, свързани с данни за извършаването на престъпление от страна на главния прокурор, не са в правомощията на главния инспектор. Компетентен орган за това е Прокуратурата на Република България. Няма да коментирам действията на ВСС, свързани с казуса на главния прокурор, защото има събития, които са толкова абсурдни, че човек не бива да ги коментира.”

Лозан Панов се обръща към президента за съдействие, тъй-като той се явява „орган по назначаването на главния прокурор“ и с неговата намеса може да се предотврати „девалвацията на доверието към цялата институционална система в държавата“.

В края на април Радев вече отказа да вземе отношение по темата с уклончивото обяснение, че „президентът не може да бъде арбитър в случая“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук