Акредитация от Европейската централна банка (ЕЦБ) за отпечатване на евро банкноти получи съвместното дружество „Обертюр Фидюсиер“ АД, София, с акционери Печатницата на БНБ и „Обертюр Фидюсиер“ , Франция (Oberthur Fiduciaire SAS).

Това дава право на смесената компания да участва в търгове, провеждани от централните банки на страните от еврозоната, за производство на евро банкноти, съобщиха от пресцентъра на БНБ.

От Централната банка припомнят още, че съвместното дружество беше създадено през ноември 2013-та и за краткия период оттогава успя успешно да премине трите компонента на акредитация от ЕЦБ: за сигурност, технологичен капацитет и условия на труд и опазване на околната среда.

За този период броят на работещите в дружеството се увеличи от 57 на 225 и се състои изцяло от български ръководен персонал, специалисти и работници. Обемът на произведените банкноти за международния пазар за същия период нараства от 60 млн. на 1 млрд., казва се още в съобщението от БНБ.

Дружеството е включено в списъка на големите данъкоплатци в страната и е единственото на територията на България с производствен капацитет и опит в областта на производството на банкноти.

Процесът по сертифициране на печатницата на БНБ за печатане на евро банкноти започна още в средата на 2015-та с мотива, че България трябва да се подготви по-добре за влизане в еврозоната и безпроблемно да замени валутата си.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук