Александър Лукашенко
на снимката: Александър Лукашенко

Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че е готов да защити страната си каквото и да му струва, съобщи информационна агенция БелТА. Острото изказване идва сле няколко месеца стачки и протести против пореден мандат на Лукашенко като държавен глава.

„В никакъв случай не трябва да се отпускаме. Хората никога няма да ни простят за нашето неведение. Много хора вече са разбрали, че сме постъпили твърдо, защитавайки страната си. И останалите ще разберат. И не трябва да ме упреквате, че защитавам страната си. Това са конституционните ми задължения. И ще защитавам, без значение какво ще ми струва. Ако е необходимо – на танк, бойна машина на пехотата, с автомат в ръка“, заяви Лукашенко на среща за усъвършенстване на законодателството.

От няколко месеца в Беларус се провеждат протести на несъгласни с резултатите от президентските избори, състояли се на 9 август миналата година. Според Централната избирателна комисия Лукашенко спечели със значителна разлика, а Светлана Тихановская зае второ място. Тя не прие резултатите от гласуването.

В ранните дни акциите бяха особено масирани и доведоха до жестоки сблъсъци между протестиращи и служители на реда. Опозицията призовава за продължаване на протестите до обявяването на нови избори. Властите многократно са заявявали, че протестите се насочват от чужбина и призовават за прекратяване на незаконните действия.

В края на август в каналите на Telegram се появи снимка на Лукашенко пред главния вход на резиденцията,облечен с бронежилетка и с автомат в ръка. Съобщава се, че снимката е направена, докато наблизо се провеждат масови протести. По-късно, коментирайки тези снимки, белоруският лидер го нарече „импулс на душата“ и заяви, че по този начин иска да покаже, че не се страхува и няма да напусне страната.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!