Александър Лукашенко

Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви в понеделник на среща със служители на Минския завод за колесни трактори, че в страната няма да има повторни президентски избори.

„Никога не чакайте от мен да направя нещо под натиск. Няма да има повторни избори. Защото в този случай няма да има Мински завод за трактори, МАЗ или БЕЛАЗ, ние ще унищожим всичко за шест месеца“, цитира думите на Лукашенко агенция БЕЛТА.

Изявлението идва, след като стана ясно, че протестиращи са се събрали пред фабрика и пред централата на държавната телевизия в Минск в понеделник след призив на опозицията в Беларус за обща стачка заради спорните избори, съобщи АФП.

Протестиращите размахваха червено-бялото знаме на опозицията пред телевизионния канал и в Минския завод за колесни трактори, където гостува президентът Александър Лукашенко. Работниците са заявили пред АФП, че няколко хиляди служители са напуснали работните си места.

Кадри, публикувани от новинарския сайт tut.by, показват групи работници от други заводи, които тръгват към Минския завод за колесни трактори, за да се присъединят към протеста.

Протестиращите в завода скандират „Отивай си!“ и „Няма да забравим, няма да простим.“

Опозиционният лидер Мария Колесникова се присъедини към протестиращото множество и го призова да се отправи към офисите на държавната телевизия. „Отиваме в държавната телевизия да подкрепим колегите си от съпротивата“, каза тя.

Лукашенко се срещна с работници в завода и омаловажи протестите, като каза, че в общи линии фабриките работят. „Ако някой не иска да работи и иска да напусне работното си място – моля, вратите са отворени“, цитира думите на Лукашенко държавната информационна агенция „Белта“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!