По време на прием за Старата Нова година държавният глава Александър Лукашенко говори за това как е гарантирана безопасността на група белоруски журналисти по време на престоя им в Казахстан. Президентът изрази мнение, че отговорни за безредиците в Казахстан са разузнавателните служби на западните страни, съобщава БелТА.

„Такива мащабни действия в такава грандиозна държава като Казахстан за един ден? Просто няма как западните спецслужби да не са замесени“, коментира той.

Президентът обърна внимание, че в първите дни на новата година беларусите са били въвлечени във водовъртеж от изключително негативни външнополитически събития, които са ги  принудили да се върнат мислено към 2020 г. и отново да анализират и оценят какво може да бъде загубено и каква национална трагедия е била предотвратена.

„През всичките години на нашата независимост ние с тревога следим съдбата на много народи, победени от цветните революции. Шокиращо е нежеланието на хората да се учат от грешките на другите. Ужасяващо е колко фатални могат да бъдат ненаучените уроци“, каза белоруският лидер.

Той каза още, че по тази причина в Беларус 2022 г. е обявена за година на историческата памет.

„В края на краищата, за да не се сгреши в бъдеще, човек трябва да гледа назад към миналото и колкото по-често, толкова по-добре“, отбеляза президентът.

Според него Беларус и Казахстан са ключови точки, които към които има огромен геополитически интерес.

„Винаги е било така в историята на нашата земя. Да, днес ние сме различни, светът е различен, но сюжетът на политическите интриги около нас е един и същ. Повтаря се отново и отново. Вече направихме много, за да продължим хрониката на беларуската държавност. И ще направим още повече, защото сме единни в целите си“, заяви Лукашенко.

Според него адекватен колективен отговор на заплахата в Казахстан е било решението на ръководителите на страните-членки от Организацията на Договора за колективна сигурност да изпратят мироопазващ контингент в страната.

„Казах на Путин – щом кацнем там, ситуацията ще се промени. И точно това стана“, похвали се президентът на Беларус.

Лукашенко намегна, че САЩ са се опитали, чрез протестите в Казахстан, да подготвят почвата в Русия, Китай и цяла Азия. През 2020 г. същите спецслужби са били провокирали протестите в Беларус, отбеляза президентът.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!