Лукойл, петрол бави

„Лукойл“ отново има свръхпечалба – след като миналата година дружеството отчете 2.5 млрд. лв., данните сега показват, че до август печалбата му е 1.8 млрд. Това става заради голямата надценка в горивата, които, сравнени с цените в други европейски страни, остават едни от най-високите.

Дружеството години наред беше толерирано от властта, а когато правителството на ГЕРБ беше заменено от това на Кирил Петков, беше наложена политика на събиране на всички задължения.

Това причини ответна реакция, която доведе до повишаване на цените на горивата и сваляне на кабинета „Петков“. Изглежда сега ситуацията се повтаря.

Свръхпечалбата на „Лукойл“ за тази година е близо 1.8 млрд. лв., съобщи пред Нова тв Мартин Владимиров, енергиен анализатор от Центъра за изследване на демокрацията.

По думите му бензиностанции се опитват да вдигнат цените на горивата. Дизелът и бензинът достигат до 3 лв. за литър, при положение, че до скоро цената беше около 2,30 лв./л.

Цената на горивата трябва да е поне 32 ст. по-ниска, отколкото е в момента. Ако имаше някакъв ефект от деругацията, която беше положено толкова усърдие, за да се постигне миналата година. Ние не сме видели ефектите от нея. Купуваме руски нефт на 20% по-ниски цени от местните пазари в Европа, а „Лукойл” продава на цените близки до средните в Европа”, коментира Владимиров.

„А 95 трябва да струва около 2,65 лв./л. реално, според оценка от вчера, която направих на цените на ЕС. В Европа производствените разходи формират някъде 32% от цената, в България формират около 58%. Разликата между тези две е горе долу надценката, която „Лукойл” начислява, която се превръща в свръхпечалба. До този момент я изчислявам на 1 млрд. 800 хил. лв. свръхпечалба за 2023 г.”, обясни още експертът.

По думите му в момента печалбата на „Лукойл” генерира 4% от всички бюджетни приходи на руската държава от петрол.

„Лукойл” третира българския пазар все едно на него се продава суров петрол или някои от другите международно котирани сортове петрол. Когато суровия петрол се вдигне на международните пазари, вероятно и у нас ще се вдигне. Цената се вдига и заради геополитическите решения на Русия и Саудитска Арабия”, обясни Владимиров.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук