Олег Дерипаска
Руският алуминиев магнат Олег Дерипаска

Защо пък да не спрем всичко това, и от двете страни? Не виждам как някой ще достигне заявените цели…

Руският милиардер и доскоро много приближен до Путин олигарх Олег Дерипаска даде интересно интервю за Financial Times, в което изрази съмнения, че санкциите, въведени от Запада заради агресията на Русия в Украйна ще приближат края на войната.

Основателят на „Русал“ е един от малкото руски бизнесмени, които си позволяват да се изказват леко против войната в Украйна. Според Financial Times заради критичните си думи Дерипаска вече е бил „лишен“ от някои свои активи в Сочи.

Олигархът не коментира този факт в интервюто, но за войната се изказва твърде внимателно.

„Аз не разбирам, защо да не спрем това и от двете страни?“, пита завоалирано Дерипаска. „Аз не виждам някой да е достигнал обявените цели“. „Вие ще дадете (на Украйна изтребители, б.р.) F-16, F-35? Вие знаете, че единствената цел, която ще бъде достигната, ще са повече убити и ранени“, добавя милиардерът.

Продължаването на бойните действия означава „още 50 хиляди убити от двете страни и още 150 хиляди ранени“, изчислява олигаргът Дерипаска, чийто бизнес жестоко страда от санкциите. „Наистина ли вярвате, че е разумно да накарате още 200 хиляди човека да страдат още 12 месеца?“, пита риторично Дерипаска.

Понеже това е интервю, никой не му отговаря.

Дерипаска е в списъка на американските санкции от 2018 г. и в вписъка на Европейския съюз от 2020 г. От камбанарията на своите милиарди той нарича санкциите „отживял инструмент, който не може да работи в XXI век.“

„Винаги съм се съмнявал по повод това, както го наричат немците „вундервафе“ (оръжие-чудо, б.р.) – санкциите, превръщащи финансовата система в своего рода инструмент за водене на преговори“, разяснява тезата си приятелят на Путин.

„Вярата в това, че санкциите ще спрат войната или ще доведат до смяна на режима, или ще ни приближат по някакъв начин до край на конфликта… Не. Ние сме длъжни да намерим друго решение“, казва Олег Дерипаска.

Бизнесменът с намалели имоти в Сочи не предлага варианти и по никакъв начин дори не намеква за най-простото, логично и справедливо решение – извеждане на руските войски от територията на суверенна Украйна.

Всичко за войната в Украйна – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук