В сърцето на Хавана бе открит гранд хотел Манзана. Петзвездният хотел, управляван от Кемпински, но притежаван от кубинското правителство, заема най-горните етажи на реновираният търговски център „Бел Епок”, пълен с очарователни магазини на известни марки.

Министърът на туризма Мануел Мареро и историкът Еузебио Лиал присъстваха на официалната церемония по откриването. Мареро настоява да се използват чуждестранните инвестиции в хотелиерската индустрия, тъй като тя се стреми да привлече все повече посетители към Карибския остров.

Промишлените експерти твърдят, че Куба, която предлага множество малки и средни апартаменти, правилно залага на лукса, въпреки че за операторите ще бъде предизвикателство да поддържат стандартите в строго контролираната икономика в съветски стил.

Туризмът е единствената светлина в мъртвата икономика на Куба, която се бори с намаляващия износ и катастрофата с основния си търговски партньор в лицето на Венецуела.

Мареро каза през май, че през тази година се очакват повече от 4,5 млн. туристи, от 4 млн. през 2016г.

Много квартални сгради, които датират от 20-те и 30-те години на миналия век, нямат стени или балкони. Кубинците, работещи в частния сектор като реставратори, таксиметрови шофьори и екскурзоводи, казват, че пристигането на Кемпински и неговите конкуренти за тях е стъпка напред към доброто развитие на бизнеса.

Хотелът разполага с блестяща бяла каменна фасада и френски прозорци, инфинити басейн на покрива с изглед към централния парк на Хавана, както и СПА център с парна баня и сауна. Стаите в хотел Манзана ще варират от 360 долара на вечер за обикновен апартамент до 5 000 долара за президентския апартамент от 150 квадратни метра.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!