избори във Великобритания
Снимка: Юроактив

Повече от 40 млн. гласоподаватели гласуват на предсрочни парламентарни избори във Великобритания. Вотът предопределя кой ще води ключовите преговори между Обединеното кралство и 27-те държави членки на Европейския съюз за Брекзит.

Битката на острова е между Консервативната партия на Тереза Мей и Лейбъристката партия на Джереми Корбин.

Предизборната кампания мина под знака на Брекзит и терористични нападения. Именно темата „Сигурност” стопи иначе голямата разлика между двете основни партии с преднина на Мей.

Първите данни за резултатите ще излязат в 00:00 ч. българско време, когато телевизиите ще представят екзит половете. Окончалните ще са ясни в петък.

Ключовите избори, без съмнение, ще имат сериозно отражение върху бизнес климата и върху инвестициите и експертите разглеждат различните политически сценарии.

Първият сценарий: мнозинството на консерваторите е убедително, с поне 100 депутати повече. Преди да обяви предсрочни избори, Мей имаше 330 места в 650-местната Камара на общините. Тя се нуждае от силна подкрепа в парламента, за да може спокойно да преговаря с ЕС.

Премиерът Тереза Мей ще има достатъчно подкрепа за осъществи своите виждания за Брекзит. Нейната позиция по въпроса е известна: не би приела „лоша сделка”. Един от приоритети й, за който тя не получи подкрепа в предишния парламент, бе миграционната политика. Мей иска да редуцира нетната миграция и заплаши да спре свободното движение на хора от и извън ЕС към острова. Поиска работодателите, които наемат чужденци, да плащат извънреден данък от 1000 паунда годишно. Освен това занапред чуждестранните работници ще трябва да плащат повече, за да имат достъп до системата на здравеопазването, която се финансира с приходи от данъците. Европейският съюз обаче иска да защити правата на гражданите, които са във Великобритания или които възнамеряват да отидат.

По-голямото мнозинство в парламента ще даде на Тереза Мей пространство за повече отстъпки във връзка с търговското споразумение след Брекзит и в предходния период.

Вторият сценарий: ако мнозинството на консерваторите е с поне 50 депутати повече. Това ще направи екипа на Консервативната партия уязвим по време на двугодишните преговори с ЕС. Визията на Мей за Брекзит става зависима от „милостта” на останалите партии. Представителите на Съюза също ще могат да използват слабостта ѝ и да я използват срещу нея.

Следващият сценарий е – мнозинство на Консервативната партия с по-малко от 10 места. Това би коствало дори поста на Мей.

Тя все още се нуждае от подкрепата на законодателите, които защитаваха Брекзит, намалявайки шанса за по-плавен изход чрез отстъпки с ЕС. Преговарящите в Брюксел може да се опитат и да се възползват от местната ѝ позиция, знаейки, че могат да получат повече от това, което искат, и че скоро може да се изправят пред нов противник.

Има, разбира се, и вариант Тереза Мей да няма мнозинство. Това е опция опозиционните партии да се съюзят срещу премиера. За Брекзит това по-скоро значи, че преговорите няма да започнат след две седмици, тъй като политическата класа на страната ще е изпаднала в местна криза, в която и двете страни ще искат да сформират коалиция.

Шансовете за нови избори до няколко месеца са големи, а стратегията около Брекзит ще се разпадне.

В същото време лидерът на лейбъристите Джереми Корбин може да се опита да състави правителство, което ще заложи на „по-мек Брекзит”. Тереза Мей неведнъж е обвинявала своя опонент, че би подписал всякаква сделка. Възможността да се остане на единния пазар и да се направят отстъпки по миграцията става напълно допустима.

Рисковете за пазарите са бъдат пометени от несигурност, а различията сред партиите да направят по-трудно постигането на споразумение с ЕС.

Истински шок ще е, ако лейбъристите спечелят мнозинство. Този изход от избори ще повлияе изключително много и на резултатите от преговорите между Обединеното кралство и ЕС. В краткосрочен план разговорите може да бъдат отложени, правителствата на ЕС – убедени и да се отложи датата за излизане след март 2019 г., за да се даде възможност на Корбин да изготви план.

Макар че той има екип по напускането на Евросъюза, големият въпрос е как ще сформира правителство предвид колко много от депутатите му искат той да си замине до една година.

При различните сценарии, експертите от „Блумбърг” прогнозират различно движение на курса на паунда.

Ако партията на Мей спечели мнозинство, британската валута би се запазила относително стабилна спрямо долара – 1,3100 . Ако депутатите от Консервативната партия спечелят малко мнозинство, паундът би спаднал леко – до 1,3025 долара. По-значителен спад се очаква при сценарий, в който нито една партия няма мнозинство – 1,2350 долара. Нестабилността и несигурността при евентуална победа на лейбъристите би довела валутата до 1,2484 долара.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!