В Лувъра, дом на най-известната картина на Леонардо да Винчи – „Мона Лиза”, ще бъдат изложени 160 картини, скулптури и писма от Ренесанса, за да се отбележи 500г. от  смъртта на италианския гений.

През 1516г. по покана на френския крал Франсоа I Леонардо напуска Италия и се преселва във Франция. Пристига като прочут художник, като „божествения“ Леонардо. Той става законодател на модата в кралския двор. В качеството си на архитект прави проект за новия дворец на краля. Леонардо да Винчи умира на 2 май 1519г. в Кло Люсе.

Изложбата, която ще отвори врати на 24 октомври, показва 10 от картините на да Винчи, включително тези, които се съхраняват в Лувъра – „Света Анна с мадоната и младенеца”, „Свети Йоан Кръстител”, „Мадоната на скалите” и „Прекрасната Ферониера“ – и работи, заети от други институции за изложбата.

Винсент Делиевин, куратор в Лувъра:

„Лувърът трябваше да направи нещо през 2019г., защото Леонардо да Винчи е  решил да дойде във Франция през 1516г. и преди 500г. той е починал тук, във Франция. Благодарение на това, ние сме много щастливи да имаме 5 картини на Леонардо да Винчи.”

Миналата седмица венециански съдия одобри заемането на някои от картините на да Винчи, включително и „Ветрувиантския човек”, който ще бъде изложен за 2 месеца единствено в Париж .

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук