година
на снимката: Финансистът Любомир Дацов

В специално интервю за ДЕБАТИ.бг икономистът Любомир Дацов коментира заявения от правителството срок за кандидатстване в чакалнята на еврозоната. По негови думи извършвайки изисканите от еврогрупата реформи, българското правителство ще осигури по-добър живот за българите още през следващата година.

„Влизането първо в ERMII е една цел, която означава, че влизаш и трябва да изпълниш определени реформи, за да отговаряш на определени критерии. Тези критерии и стандарти са по-високи от тези в България. Извършването на тези реформи, ако доведат до желания резултат, подобрява като цяло състоянието на икономиката и функционирането на държавата.Това преведено на прост език в края на краищата означава по-добър живот за всички българи.”

Според Дацов единствено от правителството и волята му да извърши необходимите реформи зависи дали даденият едногодишен срок ще бъде спазен.

Според икономиста неизпълнените препоръки от последния мониторингов доклад на ЕК може да се окажат пречка за влизането ни в чакалнята. По негови думи управляващите трябва да предприемат реални действия по отношение на завършването на съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност, а не само да отлагат тези мерки.

Цялото интервю с Любомир Дацов очаквайте утре на страницата на ДЕБАТИ.бг.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!