Хайко Маас, министър
на снимката: Министърът на външните работи на Германия Хайко Маас

Германия и ЕС са солидарни с Гърция и смятат, че има спешна необходимост от знак за деескалация и демонстрация на воля за диалог, съобразен с нормите на международното право. Това заяви министърът на външните работи на Германия Хайко Маасо след срещата си със своя гръцки колега Никос Денидиас.

Акцентът в разговорите на двамата първи дипломати е била обстановката в Източното Средиземноморие.

Маас изрази подкрепата на своята страна и готовността да съдейства за открит диалог между Атина и Анкара на основите на международното прави и в рамките на германското председателство на ЕС.

„Надявам се стъпка по стъпка да стигнем до напредък и да постигнем целите си”. Целта на всички ни е в края на процеса да видим решение, в което липсва употребата на сила и което да е в духа на добросъседските отношения, допълни Маас.

Дендиас потвърди готовността на Гърция за диалог, но не съпроводен от закани и провокации и подчерта, че Турция продължава с провокациите и ескалацията на напрежението.

Очевидно рискът в Източното Средиземноморие надхвърля границите на двустранните различия и засяга целия Европейски съюз и неговата сигурност, заяви гръцкият министър. Той беше категоричен, че страната му ще отстоява суверенитета си и своите права, както и „националните европейски граници и суверенитета на Европа”.

Дендиас заяви, че Гърция очаква от Борел списък със санкциите срещу Турция.

БГНЕС припомня, че германският външен министър Хайко Маас реши да направи последователни посещения в Атина и в Анкара. Преди отпътуването си той подчерта, че решения за споровете относно находищата на природен газ в Източното Средиземноморие могат да бъдат намерени само въз основа на международното право и чрез честен диалог.

Напрежението не само обтяга отношенията между ЕС и Турция, но евентуална допълнителна ескалация може да навреди на всички страни, особено на преките участници.

Според Гърция, с оглед факта, че Германия председателства Съвета на ЕС, „всяка предприета инициатива има особена тежест”, но за да се очаква резултат, „е необходим надежден събеседник”.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!