Тази сутрин в селището Сунио, на 65 км от Атина, започна нов  кръг преговори за името на Македония.

Външните министри на двете държави – Никола Димитров и Никос Кодзиас със специалния пратеник на ООН Матю Нимиц, съобщи МИА.

Двамата, с посредничеството на Нимиц, ще се опитат да доближат позициите на двете страни, за да бъде намерено решение по дългогодишния спор.

Вчера македонският премиер Зоран Заев изрази оптимизъм, отбелязвайки, че очаква добри новини от Атина преди новия кръг преговори между двете страни.

Междувременно Македония и Гърция ще стигнат до споразумение в спора с името. То обаче трябва да се приложи до две години.

Това е един от вариантите за разрешаване на проблема, съобщава в днешния си брой в. „Та Неа“.

Според изданието „най-значимият елемент от този вариант, е намерението на Македония да приеме условието новото наименование на страната да бъде за цялостно използване.

Като най-вероятни имена се сочат „Северна Македония“ или „Нова Македония“.

Гръцката медия  „Та Неа“ твърди, че договорът не може да бъде постигнат веднага и поради тази причина се дава срок от две години за неговото изпълнение.

Но, за да приеме тези отстъпки Скопие иска да се позволи на Република Македония да стане член на НАТО и да започне преговори за присъединяване към Европейския съюз /ЕС/“.

През този двегодишен период в Република Македония ще бъдат извършени и необходимите конституционни промени, пише още гръцкото издание.

Според „Та Неа“ Атина мълчи по отношение на този вариант за разрешаване на спора.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!