българи Македония Владо Перев: Македонската нация е извънбрачното дете на Русия и Сърбия

Заместник-министърът на външните работи на република Северна Македония Андрей Жерновски заяви, че не очаква България да блокира започването на преговорите на страната с ЕС, съобщи МИА.

Според него, безспорността на македонската идентичност, сближаването с ЕС, добросъседските отношения с България са налице, а позицията на Министерството на външните работи и правителството е ясна.

„Не искам да коментирам целта на тези изявления, но не очаквам да бъдат блокирани преговорите. Напротив, оптимизмът ми е на база на това, което виждам и което видях като цяло, когато се борехме за НАТО. Нашите съседи, които ни блокираха до вчера, станаха най-гръмогласните адвокати, конспиратори и поддръжници на евроатлантическите амбиции, затова мисля, че няма да ни блокират, заяви Жерновски за ТВ24.

По отношение на македонския език и македонската идентичност, въпросът е затворен за нас, и за света, допълни още заместник-министърът на външните работи.

„Повдигането на тази тема е обидно и не е нито в духа, нито в контекста на Договора за добросъседство. Ще кажа още веднъж, че дори не е в духа на международното право, общото международно право, но мога да ви уверя и да уверя гражданите, че правителството и Министерството на външните работи ще продължат отговорно да прилагат това споразумение, което е много важно”, бяха думите на Жерновски.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!