Никос Кодзияс
на снимката: Бившият министър на външните работи на Гърция Никос Кодзияс

Вселенската партриаршия преговаря за признаването на автокефалността на Македонската православна църква /МПЦ/ под името Охридска архиепископия.

Това каза пред държавната телевизия в Атина гръцкият министър на външните работи Никос Кодзияс.

„Преименуването на Македонската православна църква в Охридска архиепископия би трябвало да бъде поздравено. Хората от Скопие трябва да бъдат възнаградени за начина на мислене, за куража, че се връщат към тяхното традиционно и непровокативно име“, каза още Кодзияс.

Дипломат №1 на Атина призова Гръцката православна църква /ГПЦ/ да не се меси в църковния спор, защото „това не е работа на Светия Синод на ГПЦ“.

„Това нещо като граждани ги засяга, но не и като институция, това не е техен въпрос… Когато в началото на тази година Светият Синод подкрепи протестите много добре знаеше, че се водят преговори между църквата в Скопие и Вселенската партриаршия и трябваше да уважи това нещо“, подчерта Кодзияс.

Кодзияс заяви, че е добре гръцката църква да не се намесва във въпроса, тъй като това е дело на Вселенската патриаршия. Външният министър на Гърция призова властите да подкрепят решението на патриаршията.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук