talat-djaferi
На снимката: Председателят на македонския парламент Талат Джафери

На 5 юли или 6 юли ще бъде насрочено парламентарно заседание за повторно гласуване на Договора с Гърция за името, каза председателят на парламента Талат Джафери. Ако втори път президентът не подпише указа, ще се приложи едно и също действие и за Договора, и за Закона за употреба на езиците. Едно от решенията е, че те трябва да бъдат изпратени в „Държавен вестник“ без подписа на президента Георге Иванов.

„Събранието ще изпълни решението си в контекста на своите правомощия като парламент, а парламентът не може да бъде възпрепятстван от нито една друга институция по отношение на взетите решения“, каза Джафери.

За възможните конституционни промени, които биха се случили при положителен резултат от референдума за името, Джафери каза, че те трябва да се извършат за четири месеца. Ако започнат в началото на октомври, според председателя на Събранието, могат да приключат до края на декември.

Междувременно стана ясно, че на 17 юли ще започне и подготовката за преговори на Македония за членство в ЕС.

„След десетилетия на чакане вече имаме начална дата за преговори с Европейския съюз. 17 юли е денят, когато еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан обяви, че идва в Скопие и тогава официално ще започнем процеса на скрининг, което е предпоставка за започване на преговори – заяви вицепремиерът по европейските въпроси Буяр Османи в интервю от Брюксел по телевизия „Телма – Това е страхотно събитие и историческо решение. Самият доклад на Европейската комисия показа, че Македония, в сравнение с Черна гора и Сърбия, е или напред, или заедно в областта на хармонизиране на законодателството“.

Той посочи, че първата част на скрининг процесът е обяснителен скрининг, в който Република Македония слуша позициите на ЕК по отношение на това какво трябва да се направи в преговорния процес и за това да се върне назад и направи равносметка докъде е стигнала в момента.

Скринигът вероятно ще продължи няколко седмици, а може би и няколко месеца, защото всички работни групи от всички министерства първо трябва да отидат в Брюксел да чуят точно в подробности какво трябва да се направи.

Османи вярва, че ще има резултат „да“ на референдума, защото, според него, гражданите знаят, че в този ден те ще определят бъдещето на тази страна.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!