В град Роман, където е в сила частично бедствено положение, започна изпомпването на водата от имотите на хората. Все още в района има хора без ток. След спада на нивото на река Малък Искър, водите й, които бяха залели улици в Роман, се отдръпнаха в речното корито. Това направи възможно отводняването с помпи на залетите имоти.

4 екипи на ПБЗН отводняват приземните етажи, мазетата и дворовете на засегнатите близо 100 къщи и няколко жилищни блока. Наводнени са и електропреносни съоръжения, затова все още някои абонати в Роман нямат ток. От ЧЕЗ съобщиха, че електрозахранването ще бъде възстановено следобед. Изключени са и помпените станции на ВиК по поречието на река Малък Искър, където в 3 села ще осигуряват водоноски.

В Етрополе също е в сила бедствено положение, след като и там река Малък Искър наводни десетки къщи и улици. За днес метеоролозите обявиха жълт код за силен вятър за 14 области в Западна и Централна България. За седем е сила предупреждение за валежи. Това са Русе, Търговище, Шумен, Разград, Силистра, Плевен и Ловеч, предаде БНР.

В София четири екипа на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ извършват обходи и са в готовност да реагират на сигнали. Продължава и контролираното изпускане на водни количества от общинските язовири „Мърчаево“, „Мрамор“ и „Суходол“. Извършва се наблюдение на места от критичната инфраструктура.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук