Заев, Ципрас
на снимката: премиерът на Македония Зоран Заев подари врътовръзката си на гръцкия си колега Алексис Ципрас в знак на приятелство

Само ден, след като правителството на македонския премиер Зоран Заев одобри Договора за разрешаване на спора за името с Гърция, документът ще бъде обсъден от депутатите в Скопие.

Председателят на македонския парламент Талат Джафери насрочи заседание за 12 ч. българско време, на което ще се реши съдбата на проектозакона за ратифициране на Окончателното споразумение за решаване на разликата, както е описано в резолюциите на Съвета за сигурност на ООН 817 (1993) и 845 (1993 ), прекратяване на Временното споразумение от 1995 г. и установяване на стратегическо партньорство между страните.

Правителството даде документа на парламента, а по-наблюдателни журналисти забелязаха, че на него има европейското знаме, което означава, че основната структура, която ще обсъжда проектозакона е Комисията по европейските въпроси, чийто председател е Артан Груби.

Джафери очаква до петък договорът да бъде ратифициран от парламента и да бъде изпратен до президента на страната Георге Иванов, който в седемдневен срок ще трябва да го подпише.

Ако Иванов отново откаже и упражни правото си на вето, Договорът отново подлежи на парламентарна процедура, но тогава ще трябва да бъде гласуван с абсолютно мнозинство – 61 депутати трябва да гласуват „За“ в 120 местния македонски парламент.

След това документът отново ще отиде при Иванов, а той, според Конституцията, е длъжен да го подпише. Припомняме обаче, че през март президентът наруши основният македонски закон като отказа да подпише, след като вече веднъж беше върнал, закона за езиците, според който албанският трябваше да стане втори официален.

Прилагането на Договора с Гърция ще се извърши поетапно.

Ще влезе в сила, след като двете държави го приемат съгласно вътрешните процедури.

Но, ако някоя от страните не приеме Договора в съответствие с вътрешните процедури, това ще означава, че той не важи.

Последната дума ще бъде дадена на македонските граждани посредством референдум, който ще се проведе през септември или октомври.

Македония, според договореностите, до края на годината ще трябва да приеме и изменения на Конституцията.

Вчера президентът на Гърция Прокопис Павлопулос официално подкрепи членството на Република Македония в евроатлантическите структури.

„Гърция иска приятелство и добросъседски отношения. Ние подкрепяме интеграцията на тази страна в ЕС и НАТО”, подчерта държавният глава.

И добави:

„Разрешаването на спора за името трябва да бъде съобразен с историята, международното право и правота на ЕС, по начин по който се елиминира иредентизма. Поканата за членство в НАТО и поканата за започване на преговори за присъединяване към ЕС означава и промяна на Конституцията“, подчерта Павлопулос.

ПРЕДИСТОРИЯТА:

Припомняме, че миналата седмица премиерите на Македония и Гърция – Зоран Заев и Алексис Ципрас, се разбраха за новото име на западната ни съседна – „Северна Македония”, като всички се радваха, че с това се слага края на близо 30-годишен спор. Един ден по-късно Заев и външният министър на страната отидоха при президента, за да го уведомят за постигнатото споразумение. Георге Иванов обаче категорично отказа да подпише договора, а в медиите се появи информация, че държавният глава е изгонил премиера от кабинета си. Няколко часа по-късно Иванов съобщи, че няма да подпише споразумението с Гърция.

След това той потегли към България, за да се срещне с премиера Бойко Борисов, външния министър Екатерина Захариева и президента Румен Радев. От всички планирани разговори се състоя единствено този с държавния глава, тъй като министър-председателят и вицепремиерът отказаха да приемат македонския президент с мотива, че не искат България да се намесва във вътрешните работи на страната.

Опозицията в Македония организира няколко протеста срещу новото име. В Гърция също не се размина без недоволство. В южната ни съседка също се състояха няколко демонстрации на опозиционери, които заявиха, че не желаят в името на държавата да се съдържа „Македония”.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук