Георге Иванов
На снимката: македонският президент Георге Иванов

Македонският президент Георге Иванов може да получи пет затвор поради тежки нарушения на Конституцията на страната, пише в утрешния си брой националният седмичник „Фокус“.

„Последната визита на Иванов в Турция вгорчи живота на президента. Докато бе в Истанбул, той разбра че срещу него са повдигнати две обвинения. Иванов изпадна в пълен цайкнот, защото неговата партия /опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, бел.ред./ вече няма контрол над прокуратурата и Конституционния съд“, се казва още в публикацията.

В началото на седмицата Главната прокуратура на Република Македония започна разследване срещу Иванов за нарушаване на Конституцията на страната. Разследването е започнало след подаването на сигнали до прокуратурата. Те се отнасят до отказа на президента Иванов да подпише закона за използването на езиците и Договора от Преспа. И двата закона бяха приети от парламента в Скопие. След наложеното вето от страна на държавния глава те бяха прегласувани с абсолютно мнозинство в парламента, но Иванов отказа да ги подпише.

Прокуратурата е поискала информация и по двата случая от парламента, и от кабинета на президента, за да стане ясно защо тези закони не се подписвани и за тях не е издаден необходимият указ. Поради отказа на Иванов двата закона все още не са публикувани в „Държавен вестник“. Мандатът на Иванов приключва през месец април 2019 година.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!