В навечерието на предстоящия в неделя референдум, на който трябва да стане ясно дали Македония ще приеме наименованието Република Северна Македония, гласуват македонците в чужбина, затворниците, настанените в болнични заведения, хора с увреждания и задържаните под домашен арест.

В 69 от общо 80 общини, в които ще се проведе вота, са регистрирани 1859 болни и лица с различни увреждания. Членовете на избирателните комисии ще посещават домовете им, за да могат тези хора да упражнят правото си на глас. Гласуването в чужбина ще се проведе в 33 дипломатически консулски служби, а общо 2694 македонски граждани са регистрирани за участие във вота, който ще приключи в 19 аса местно време.

1558 затворници и задържани лица трябва да гласуват в местата за лишаване от свобода в страната. Днес трябва да гласуват и седем вътрешно разселени лица.

В сряда вече гласуваха членове и заместник-членове на избирателните комисии, които са командировани до дипломатическите и консулските служби на страната в чужбина.

Право да гласуват на референдума утре имат 1 806 336 македонски граждани, записани по надлежния ред в избирателните списъци. Общественото допитване ще съдържа един въпрос: „Дали сте за членство в ЕС и НАТО с приемане на договора между Република Македония и Република Гърция?“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!