На снимката: френският президент Еманюел Макрон
На снимката: френският президент Еманюел Макрон

Френският президент Еманюел Макрон заяви пред журналисти, че е „твърде рано“ да се предвижда споразумение между България и Северна Македония след срещата на върха на ЕС за Западните Балкани.

„Следващите часове и дни ще бъдат важни, за да видим дали ще намерим споразумение между Северна Македония и България… все още е малко рано“, заяви Макрон преди срещата си с либералните лидери от групата „Renew Europe“.

Същевременно македонският премиер Димитър Ковачевски заяви, че не подкрепя  френското предложение в този вариант.

„В сегашния си формат предложението не е приемливо за мен, за правителството и за президента на Република Северна Македония“.

По-късно той призова отново за отблокиране на европейския път пред РСМ и Албания.

„Северна Македония и Албания, както и регионът не трябва да допускаме да тъпчем на едно място заради държава-членка на ЕС, която просто не успява да координира и да осигури отблокирането на нашия европейски път“, заяви Ковачевски в Брюксел.

„Не трябва да позволяваме двустранните въпроси да се превърнат в многостранен проблем“, допълни той, визирайки предложението на Франция.

Припомняме, че днес външната комисия в парламента обсъжда именно предложенията за премахване на ветото от РСМ за започване на преговориете на присъединяване към ЕС.

Кирил Петков, който също е Брюксел заяви, че сутринта пред европейските лидери е препотвърдил своята позиция, че не може да премахне ветото, преди българският парламент да е взел решение.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук