Божидар Божанов
На снимката: Божидар Божанов.

Министърът на електронното управление постави под въпрос изборите на членове на ВСС от съдийската квота поради отказ на магистратите да разгледат съгласуването на системата за електронно гласуване за постигане на по-голяма сигурност, макар и по закон да имат такова задължение.

Министърът посочи, че ден по-рано е изпратил искане за организация на процеса по съгласуване, но не е получил отговор.

Висшият съдебен съвет днес подходи безотговорно, и съдейки по съдържанието на дебата, некомпетентно, във връзка с искането ми Министерство на електронното управление да съгласува системата за електронно гласуване за членове на ВСС.

Не заседание на пленума днес, ВСС не прие дори да разгледа точката за съгласуването на системата. Формалната причина – администрацията на ВСС не е качила материали за точката, постъпили от Министерство на правосъдието.

За съжаление, това поставя под въпрос самия избор. Притесненията ми, поради които поисках това съгласуване, са свързани с технически детайли, в които няма да навлизам сега, но включват достъпа до базата данни, интегритета на данните в базата данни и възможността за гласуване от името на друг магистрат, заради еднофакторната автентикация, заложена в наредбата на ВСС.

Автономията на съдебната власт е абсолютна и това е залегнало във вътрешните правила на МЕУ за съгласуването – че ние съгласуваме с препоръки, а не контролираме системите на съдебната власт. Но с нежеланието си да изпълни изискването на закона, този Висш съдебен съвет за пореден път подчерта сериозните проблеми в управлението на съдебната система.

Изборите за магистрати,, които да представляват съдийската квота във ВСС трябва да се проведат тази събота, като ще се гласува електронно.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук