Кирил Петков Брюксел

Правителството ще подаде оставка в понеделник. Това заяви Кирил Петков, който днес е в Брюксел, където се обсъжда разширяване на ЕС – започването на преговори с Албания и Северна Македония и даването на статут на членки на Молдова и Украйна.

„Имаше голямо очакване днес сутринта, че България ще вдигне ветото. Аз обаче ясно заявих, че това е решение на българския парламент и докато няма решение на българския парламент, аз еднолично няма да променя българската позиция.

Част от изискванията, свързани и с френското предложение, са трудни за приемане от Северна Македония обясни премиерът.

„Това обаче което видяхме, е, че това вече не са само изискванията на София, а това са изискванията на Европа. Докато няма решение на парламента и парламентарната комисия, аз ще продължавам да отстоявам моето обещание и след това тежката задача ще бъде при РСМ.”

Петков още веднъж потвърди позицията си, че не може да направи коалиция с ГЕРБ, докато е в този си формат – начело с Бойко Борисов, тъй като от ПП са заявили, че ще се борят с корупцията. Той обясни, че той не може да разговаря и с Тошко Йорданов и Слави Трифонов, след като ясно са разбрали, че са част от задкулисието.

„5-те изисквания на господин Костадинов също са напълно неприемливи. Делян Пеевски, който се появи вчера, за да натисне бутона на вота за недоверие, също не може да ни е партньор. Така че оставаме с възможностите за партньорите, които вече имаме плюс всички независими депутати, които искат да подкрепят политиката на това правителство.”

По негови дуи няма проблем „Продължаваме промяната” да бъде с друга политическа партия в едно политическо семейство, дори и това да бъде ДПС. Той посочи, че това, с което имат проблем е, когато председателят на тази партия е засегнат от закона „Магнитски”.

„Има разлика между либералите и „Обнови Европа”. Няма да ставаме членове на либералите, но на „Обнови Европа” можем да станем. Все пак сме дали ясно изискванията си, че трябва да има стандарт и механизъм, когато този механизъм не е покрит.”

Премиерът обясни, че този механизъм не трябва да бъде създаден само заради ДПС, а за всички партии, включително и „Продължаваме промяната”, които в един или друг момент се окажат свързани с корупция.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук