Ангела Меркел и Еманюел Макрон
на снимката: Ангела Меркел и Еманюел Макрон

Трети ден продължават разговорите между европейските лидери. Те се опитват да се споразумеят за 7-годишния бюджет на общността и за възстановителен фонд за справяне с пандемията от коронавирус.

Досега лидерите на 27-те държави членки не са постигнали никакъв компромис. Напротив, според световните анализатори, лидерите днес са по-разединени от началото на срещата в петък.

Т.нар. „пестеливи” държави – Швеция, Австрия, Нидерландия и Дания – искат все по-голямо орязване на дела на заемите за закъсалите заради коронавируса икономики.

От друга страна, южноевропейските страни Италия и Испания, които най-силно пострадаха от пандемията, не приемат условието за „супер спирачка”, което предвижда една или няколко държави могат да спират достъпа на евросредства до страна, ако преценят, че средствата не отиват по предназначение и така достъпът до кризисния пакет на дадена държава да се определя на срещи на финансовите министри на ЕС.

Еманюел Макрон е оптимист

„Лидерите на 27-те държави от ЕС могат да постигнат компромис по седемгодишния бюджетен план на общността и Фонда за възстановяване след пандемията на третия ден от срещата на върха на ЕС, но споразумението не трябва да нарушава интересите на отделните държави”, обяви френският президент Еманюел Макрон при пристигането си на срещата.

„Надявам се, че ще можем да постигнем компромис в следващите часове. Нашите страни се нуждаят от него, но той не трябва да противоречи на интересите на отделните страни от ЕС“, каза Макрон.

И добави:

„През последните дни демонстрирахме желанието си да намерим компромис, да напреднем по обсъжданите въпроси“, каза той. „В същото време желанието да намерим компромис не означава, че трябва да се откажем от законните стремежи, които би трябвало да имаме“, каза френският президент.

Макрон добави, че днес трябва да бъдат финализирани много решения.

„Необходимо е да се намери компромис по тях в рамките на следващите няколко часа. Вярвам, че това все още е възможно“, подчерта той. „Но този компромис не трябва да се постига с цената на отказ от европейските амбиции“, каза френският президент.

Макрон подчерта, че „е необходимо единство на Европа“.

Меркел е по-песимистично настроена

„Държавните и правителствените ръководители на ЕС може и в третия ден от срещата на върха в Брюксел да не се споразумеят за формирането на седемгодишен бюджетен план за 2021-2027 г. и Фонда за възстановяване на икономиката на общността след пандемията”, обяви канцлерът на Германия Ангела Меркел.

„Започваме трети ден на преговорите и той най-вероятно ще бъде решаващ“, каза Меркел.

„Различни теми – обемът на фонда, механизмът на разпределение, както и въпросът за спазването на принципите на върховенството на закона, вече са добре разгледани“, добави тя.

„Дали ще бъде възможно да се постигне резултат, аз, както и преди, не мога да кажа“, заяви канцлерът.

Според нея има добра воля сред участниците на срещата, но също така и „много позиции“, които не позволяват да се постигне споразумение.

„Може да приключим и днес без резултат“, обобщи Меркел.

Какво се знае дотук

Срещата на върха официално трябваше да приключи в събота, но лидерите на ЕС не постигнаха напредък в преговорите и решиха да възобновят срещата в неделя.

Става дума за приемането на седемгодишен план за бюджета на ЕС за 2021-2027 г. в размер на 1,074 трилиона евро и създаването на Фонд за възстановяване на икономиката на ЕС след пандемията, в който според проекта на Европейската комисия се предвиждаше да бъдат отделени 750 милиарда евро.

Снощи председателят на Европейския съвет Шарл Мишел представи нови компромисни предложения, като в известна степен намали предстоящите разходи на държавите от ЕС, но те не се харесаха на лидерите на всички страни.

Австрия смята пакета за прекалено голям, а Нидерландия иска държавите членки да могат да налагат вето на националните планове за разходите.

Лидерите на ЕС трябва да се срещнат отново в пълния формат на върха от обяд (10:00 ч. централно гринуичко време) и разговорите се очаква да продължат до късно през нощта.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!