Манфред Вебер, Северен поток 2
на снимката: Председателят на ПГ на ЕНП Манфред Вебер

Германският политик от ХСС Манфред Вебер, който бе водещ кандидат на Европейската народна партия (ЕНП) за поста председател на ЕК, бе избран за лидер на групата на ЕНП в Европейския парламент, предава австрийският обществен канал ORF. За един от неговите заместници бе избран българският представител Андрей Ковачев.

Вебер получи 156 от 160 гласа на Учредителното заседание на фракцията в Брюксел. Кожнкуренти нямаше и германецът бе единствен кандидат в състезанието. Гласуването беше тайно.

Вебер е един от най-силните кандидати за председател на следващата ЕК. Той посети България при закриването на кампанията на ГЕРБ за евроизборите, като лично присъства на централното предизборно събитие на партията. Там той даде обещание ако оглави ЕК да напрви всичко по силите си за приемането на България в Шенген, макар че постът няма преки правомощия за това. Германският политик е известен и с желанието си да прекрати безсмисления флирт на ЕС с Турция на тема еврочленство, ако наследи Юнкер на варховия пост в Европейската комисия.

След избирането си Вебер очерта два важни акцента за работата на ЕНП. Първият е сплотеност и новаторство в действията на християндемократическите партии, както и ориентация към бъдещето и иновациите, а вторият акцент в словото му бе върху идентичността и ценностите в Европа.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!