Манолова иска заплатите на висшите чиновници да отидат за хората с увреждания

1944

Парламентарната група на „Изправи се! Мутри вън!“ внася в Народното събрание скандален законопроект.  В него се иска заплатите на министрите, зам.-министрите, директорите на дирекции, както и всички висши публични длъжности, а също така и на народните представители, да се намалят драстично.

„Замразяване на работните заплати на народните представители по време на епидемиологична криза не е достатъчно! Когато хората живеят с 24 лв. на ден, висшите чиновници получават хиляди левове на месец!, отсече Мая Манолова. Тя и съпартийците й дадоха брифинг в кулоарите на парламента днес.

Според Манолова една средна работна заплата е абсолютно реалистичен размер на заплатата за всички високопоставени държавни чивовници.

Щом българите успяват да живеят с 24 лева на ден, даже и с по-малко, значи и народните представители могат,

мотивира се Манолова.

Премиерът, министрите и техните заместници също със средна работна заплата

Тя иска излишъка от заплатите и на министър-председателя, и на министрите, и на техните заместници. В предложението са включени и шефовете на агенции и лицата, които заемат висши публични длъжности. Парите, които ще бъдат спестени от заплати, ще бъдат насочени към Министерството на труда и социалната политика. Оттам средствата ще бъдат използвани за лични асистенти за хората с увреждания.

Промени в закона за асистента

Председателката на „Изправи се! Мутри вън!“ съобщи още, че партията й е внесла и промени в Закона за личната помощ. Целта е да се даде възможност на хората с увреждания да имат лични асистенти винаги, когато се нуждаят, отсече Манолова. Факт е, че у нас социалната помощ на инвалидите от страна на държавата е обидна, защото такава почти няма. И унизителна. Факт е, че в 21 век хората с увреждания в България не ползват удобствата и инфрастуктурата, каквито има изградени за хора в неравностойно положение в повечето страни в Европейския съюз.

Депутатате от 5000 лв на 1400 лв месечен доход

Задължително е рязко да бъде орязано месечното вазнаграждение и на депутатите, които в момента се радват на почти 5000 лева месечни заплати. Според Манолова народните представители, които по закон получават 3 средни работни заплати плюс надбавки, е редно да получават 1400 лв. – една средна работна заплата за страната.

„Това ще бъде знак за българските граждани, че в НС депутатите, които те са излъчили, се съобразяват с тежката ситуация, в която се намира България“, допълни тя. И настоя, че промените в доходите на висшите чиновници са задължителни предвид условията на здравна, социална и икономическа криза, в която страната ни се намира.

Мая Манолова отиде в Булгартрансгаз да вземе документите за ревизия

Мая Манолова заедно с четирима депутати от Комисията по ревизия отидоха на крака  в  Булгартрансгаз. поводът е, че оттам им отказаха документи. Предлогът е, че книжата не могат да бъдат електронно изпратени, защото скенерите на фирмата не работели. В дружеството влязоха Явор Божанков от БСП, Георги Георгиев от „Има такъв народ“, Калоян Янков от „Демократична България“ и Андрей Вълчев от „Изправи се! Мутри вън!“.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук