Всички депутати освен 1 гласуваха „за“ промени в изборните правила. След няколко часа дебати народните представители единодушно приеха днес на първо четене промени в изборните правила. Те са внесени от партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“.

Сред тях са отпадане на ограничението за разкриване на избирателни секции в страни извън Европейския съюз. Създаване на нов изборен район „Чужбина“, гласуване само с електронни машини и нова Централна избирателна комисия също са нови за изборния закон.  Един глас „въздържал се“ отчете резултатът в пленарната зала. Всички останали депутати гласуваха „за“!

Хартиената бюлетина под условие

Други предложения предвиждат гласуване с бюлетина само в ограничени случаи в определени от закона секции или с изрична декларация за това. В общия законопроект, внесен от ИТН, се предвижда видеозаснемане. Видеоизлъчването при преброяването и отчитането на гласовете в изборното помещение ще е задължително. Такова ще има и при приемането и проверката на изборните протоколи в секционните комисии. Видеопредаване ще се излъчва и при прехвърляне на данните от машинното гласуване.

„Да“ на дистанционното електронно гласуване

На първо четене беше прието и да се въведе експериментално дистанционно електронно гласуване. Планът е такова да има на президентските избори през есента. Оказа се, че мнозинството в парламента одобрява дискутираното толкова дълго дистанционно електронно гласуване, което е част от закона за вот на редица европейски държави.

Изборен кодекс за една нощ

Напрежение в пленарната зала предизвика предложението на ИТН за тридневния срок за внасяне на предложение между двете четения. От ГЕРБ гласуваха против. БСП също не подкрепиха това предложение. Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Тома Биков остро възрази и каза в пленарна зала: „Видно е, че вървим към приемане на Изборен кодекс за една нощ!“

Подкрепа и за президента – ще назначава ЦИК

На първо четене беше подкрепено и предложението президентът да назначава нови членове на ЦИК. Техният състав ще е редуциран до 15 души. Това ще става след публични консултации с представените в парламента политически сили. Премахва се и квотата в ЦИК на партии и коалиции, които са в Европейския парламент, но не участват в националния такъв.

Депутатите искат избори с подменен закон

Логиката от случващото се е, че вероятно партията на Слави Трифонов смята да върне мандата. Видно е обаче, че новите парламентарни избраници желаят следващия вот да протече под подменен изборен закон. Във вторник ще стане ясно какво още са склонни да променят в изборния кодекс народните представители.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!