Радостин Василев, правна комисия подкуп
На снимката: Радостин Василев и Ива Митева от ИТН

Комисията по правни въпроси одобри само един от шестте законопроекта за промени в Изборния кодекс, внесени от партиите в новия парламент.

Единствено партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ получи одобрение за предложенията си за промяна в изборните правила. Техният законопроект включва гласуване по пощата за сънародниците в чужбина, ако има такава възможност, изцяло машинно гласуване, включително и зад граница, но с поддържането от секциите на резерв от хартиени бюлетини, които могат да бъдат използвани при неразрешим технически проблем.

От „Има такъв народ“ са разписали също да няма ограничения на броя секции в чужбина, но да има видеозаснемане и видеоизлъчване от районните избирателни комисии, както и подготовка за експериментално електронно дистанционно гласуване, като първият експеримент да се проведе още на изборите за президент тази година. Искат също и смяна на ЦИК, а комисията да стане малък и компактен орган, като в нея да се премахне квотата за партиите, които имат членове в Европейския парламент.

Предложенията на новите партии

От „Има такъв народ” предлагат и разрешаване на въпроса с гласуването от страна на карантинираните заради коронавирус. Така те ще могат да подават заявление за мобилна урна за гласуване до деня на изборите от адреса, на който са карантинирани.

Две формации – „Изправи се! Мутри вън!” и „Има такъв народ” подкрепят изцяло машинното гласуване, като друго предложение, подкрепяно от тях е въвеждането на активна регистрация за изчистване на изборните списъци.

И трите нови партии в парламента искат промени за гласуването в чужбина, като тази с най-широка подкрепа е въвеждане на изборен район „Чужбина”. Това ще позволи на българите в чужбина да гласуват с преференции. „Има такъв народ“ предлага електронно гласуване след тестове от 2024 г, а „Демократична България“, която го подкрепя, иска и гласуване по пощата и в страната, и в чужбина. От „Изправи се! Мутри вън“ обаче настояват за дистанционно гласуване още на следващите избори.

ГЕРБ, БСП и ДПС обаче не подкрепят нито гласуването по пощата, нито електронния вот, поради което тези предложения най-вероятно няма да минат в пленарната зала.

Казусът с мажоритарните избори

Предложението на ГЕРБ за въвеждане на изцяло мажоритарни избори в два тура беше отхвърлено от мнозинството в Правната комисия.

Най-голямата парламентарна група искаше да се премине от пропорционална към мажоритарна избирателна система. Това, от своя страна, предвижда изборите да се провеждат в едномандатни райони в два тура. От ГЕРБ предлагат районите в страната да са 234 и 6 извън нея, като номерацията им да се определя от президента.

Според „Има такъв народ“ обаче законопроектът на ГЕРБ е с единствената цел да ги предизвиква, тъй като те са поели такъв ангажимент пред своите избиратели.

„Без преброяване не могат да се правят изборните райони, това е законопроект, направен за една нощ“, разкритикува го Ива Митева, според която подобни промени трябва да бъдат правени след прецизно изследване и обсъждане. От думите ѝ стана ясно, че „Има такъв народ“ не са отказали от въвеждането на мажоритарния вот, но предвиждат това да стане до следващите редовни парламентарни избори, което ще позволи текстове да бъдат детайлно прецизирани.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!