Марияна Николова, летния сезон
на снимката: Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова

Вече тече ваксинацията на членовете на изборните комисии. Това каза вицепремиерът и координатор по подготовката на изборите Марияна Николова в интервю за БНР по повод предстоящите избори.

Тя обясни, че тази година са предвидени и с 50% по-големи възнаграждения за членовете на комисиите.

„За членовете на СИК е с 40 лева повече, на председателите и зам.-председателите са по-големи и също се увеличават с 50%. Предвидени са и допълнителни плащания за подготовката за машинно гласуване и за подреждането на самата секция“, обясни тя.

Във връзка с машините за гласуване, Николова посочи, че нерегламентиран достъп до склада, където ще бъдат съхранявани, няма. Тя обясни, че машините за гласуване се охраняват от жандармерия, а охраната е обезпечена от страна на МВР.

„Качествата на машините не се определя от това къде се съхраняват – в частен или в държавен склад. Охраната е осигурена. Това е митнически склад и се намира под специален разпоредителен режим, който е определен от държавата. Няма да се допусне нерегламентиран достъп, не трябва да има притеснения“, подчерта вицепремиерът. Има регламент и ред, по който ще се проверяват машините от институциите, отговарящи за стандартизацията им, посочи координаторът по подготовката на изборите.

Колко ще струват изборите?

Николова съобщи, че за провеждането на парламентарните избори е определена сума от 65 251 000 лева, в която са включени и допълнителните възнаграждения. Тя добави, че разходите по бюджета на ЦИК за организационно-техническата подготовка на изборите е 8 000 050 лева и те са осигурени.

С постановление на МС от 17 февруари са осигурени 2 297 600 лева по бюджета на Министерството на здравеопазването за противоепидемични мерки за провеждането на изборите, каза вицепремиерът и добави: „МЗ трябва централизирано да осигури необходимите материали, с които да бъдат снабдени областните управи и общините“. Марияна Николова съобщи, че вече тече ваксинация на членовете на изборните комисии.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук