Бенямин Нетаняху
Израелският премиер Бянмин Нетаняху държи телефон, на който се вижда така наречената зелена карта

От днес Израел ще бъде разделен на две части, тъй като правителството създава нов привилегирован слой в обществото: ваксинираните, пишат от „Гардиън„.

Близо 50% от населението – хората, които са избрали да бъдат ваксинирани срещу Covid, ще получат „зелена карта“ седмица след поставянето на втората доза на ваксината. Такава карта ще получат и тези с предполагаем имунитет след заразяване с болестта.

От неделя ценният пропуск ще дава достъп до фитнес зали, хотели, басейни, концерти и храмове. Ресторантите и баровете ще бъдат включени от началото на март.

За останалите, включително децата под 16 години, които не отговарят на условията за ваксиниране, много от дейностите, забранени по време на едногодишната криза, ще останат все така недостъпни. Възможно е някои от тях да могат да се използват, ако бъде предоставен отрицателен тест за коронавирус.

„Ето как ще изглежда първият етап на връщането към вашия почти нормален живот“,

каза министърът на здравеопазването Юли Еделщайн тази седмица.

Пропускът се съхранява в мобилно приложение, което фирмите трябва да сканират при влизане.

Рекордно бързата ваксинация в Израел се наблюдава внимателно от много други правителства, които смятат ситуацията там за показателна за това, което предстои на тях в бъдеще. Първоначалните данни показват, че ваксинациите са изключително ефективни за намаляване на броя на инфекциите и на хората, постъпващи в болница в страната с 9 милиона души.

Политиката за зелена карта е следващата стъпка, въпреки че тя остава неизпробвана.

Тепърва ще се види как Израел ще приложи схемата, така че да е успешна. По време на тритe локдауна в страната не липсваха и груби нарушения на правилата. Mного мениджъри на кафенета и собственици на магазини отваряха въпреки забраните. На същите тези бизнеси ще бъде възложена задачата да налагат кой да влезе и кой да остане навън.

Министерството на здравеопазването също е загрижено, че документацията за наличие на  ваксина може да бъде фалшифицирана и предупреди, че всеки, който бъде заловен с фалшив сертификат, може да бъде глобен с 5000 шекела (около 1000 британски лири).

Междувременно, поради недостатъчната информация за това как и дали ваксинираните все пак могат да пренасят болестта, остава и опасението, че решението за зелените карти ще доведе до ръст на заболеваемостта.

Зелената карта

е временен метод за съживяване на икономиката, но тя изпълнява и друга задача – убеждаване на хората, които досега не са били напълно сигурни, да се ваксинират. Ежедневните темпове на ваксинация спаднаха през февруари, но започнаха да набират темпове отново тази седмица, след като бяха публикувани подробности за новия пропуск.

Израел също направи така, че зелените карти да позволят на ваксинираните да отидат на почивка, без да се самоизолират. Страната подписа споразумения с Гърция и Кипър за пробно пускане през пролетта. Как ще работи това обаче все още се обсъжда. Сертификатът за ваксинация беше ребрандиран като зелена карта тази седмица, а не като „зелен паспорт“. Предполага се че включва в себе си международни пътувания.

Привилегиите

за ваксинирани се обмислят в много страни, но идеята често предизвиква ответна реакция от страна на защитниците на правата на човека. Германският съвет по етика, независим орган, който съветва правителството там, препоръча да не се предоставят специални услуги на ваксинираните. Те заявиха, че това може да доведе до бурна реакция на обществеността.

Ако зелените карти в бъдеще бъдат обвързани със свободно пътуване в ситуация, в която ваксините така или иначе не се разпределят особено справедливо, по-заможната част от населението със сигурност ще е тази, която първа ще се възползва от тези привилегии.

Израел вече е подложен на натиск заради кампанията си за ваксинация. Милиони палестинци, живеещи под неговия контрол в окупираните територии, едва сега получават първите партиди от ограничените дози.

В Израел 32-годишният Авичай Грийн заяви, че не е бил ваксиниран. Той освен всичко друго, не вярва, че правителството му ще бъде прозрачно. Според него зелената карта е опасна стъпка.

„Да кажем, че всички, които не са ваксинирани са разпространител на болести, или да ограничим движението им, е удар по правата на човека“, каза той.

„Това е нещо, което не е съществувало тук преди“, добави той. „Това ще създаде разделение между хората.“

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук