Марио Драги
На снимката: Марио Драги, новият премиер на Италия

Бившият ръководител на Европейската централна банка Марио Драги официално положи клетва като нов премиер на Италия в събота, след седмици на нестабилност в третата по големина икономика в еврозоната, съобщи АФП.

„Кълна се да бъда лоялен към републиката“, каза Драги, докато стоеше пред президента Серджо Матарела. Самата церемония, която се проведе в президентския дворец, беше излъчвана на живо по телевизията.

Новата му администрация трябва да встъпи в длъжност следващата седмица след гласуване от двете камари на италианския парламент. Очаква се това да е формалност, тъй като мнозинството от депутатите вече са посочили, че ще подкрепят Драги, съобщават от „Euronews„.

Първо и най-важно в дневния ред на 73-годишния мъж е извеждането на Италия от пандемията от коронавируса. Тя уби десетки хиляди и потопи страната в най-дълбоката рецесия след Втората световна война.

Новото правителство включва смесица от хора от почти всички национални партии. Той е назначил и заместник-губернатора на Банката на Италия Даниеле Франко.

Кризата в Италия

На 3 февруари президентът възложи на Драги да сформира кабинет след оставката на Джузепе Конте.

Драги си осигури подкрепата на почти всички основни политически партии след колапса на предишната администрация миналия месец.

Италия все още се бори с пандемията и също е изправена пред най-тежката си икономическа криза от десетилетия.

Страната е регистрирала над 93 000 смъртни случая, което е шестият най-голям брой жертви в света.

Като икономист с опит на най-високите нива в Европейския съюз и като управител на Италианската банка, на Марио Драги се гледа като на човека, който би могъл да извади Италия от кризата.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук